Soovitusi jagas Arengukoostöö Ümarlaua poliitikaekspert Evelin Andrespok.

1. Iga reisija võiks läbi mõelda oma transpordi, majutuse ja ekskusrsioonid, et sellest saaks kasu nii reisija kui arenguriigi kohalik elanik.

Üha enam räägitakse vastutustundlikust reisimisest ehk turisti mõjust sealsele elanikule. Reisija valikutest sõltub, kas see on positiivne või negatiivne. Kui julgeme veidi vastutustundliku reisimise teemasse süveneda siis näeme, et hea mõju ei piirdu üksnes kohaliku ettevõtluse toetamisega. Külalised võivad kaasa aidata laste kooliskäimisele, looduse säilitamisele või naiste tööhõivele.

2. Reisi käigus heategevusele mõeldes tuleks tutvuda abistava organisatsiooni taustaga ja veenduda, et annetused jõuavad abivajajateni.

Näiteks viiakse Kambodžas turistid vaatama kohalikke orbe ja küsitakse neilt annetusi. Sellega seoses on sealsete lastekodude arv tõusnud 75 protsenti ja paljud lapsed on sinna vaestelt vanematelt ostetud. Pole mõtet mainidagi, et turistide annetusi ei kasutata laste heaks.

3. Öömaja valides võib turist edendada kohalikku elu, valides sellise hotelli, mille omanikud on kohalikud. Sama põhimõtet võiks jälgida ka restoranide valikul.

Näiteks on pea igas Kambodža linnakeses võimalik leida sotsiaalse ettevõtluse kohvik või restoran, mille kasumiga toetatakse tänavalapsi, lesknaisi või inimkaubanduse ohvreid.

4. Sihtkohas võiks eelistada keskkonnasäästlikke liikumisviise.

Transporti valides ei saa Eesti reisija üle ega ümber lendamisest, mis tekitab suures koguses süsinikdioksiidi. See süvendab kliimamuutusi, mis ohustab just põllumajandusest sõltuvaid arengumaid. Kuigi sihtkohta peame enamasti lendama, siis kohapeal on meil vaba valik, kas eelistada jalgsi käimist, jalgratta rentimist või ühistransporti. Lisaks keskkonnasäästlikkusele näeb nii kohalikke olusid hoopis paremini. Selleks me ju reisimegi, et näha teisi kultuure ja maid.

"Vastutustundlik reisimine on igaühele jõukohane ja sobiv lahendus, kuid vajab veidike mõtistlemist ja oma tegevuste planeerimist. Vastutustundliku reisimise kohta võib uurida iseseisvalt või küsida reisi korraldavast agentuurist," märkis Andrespok.

Pikemat artiklit fotode ja näidetega saab lugeda Arengukoostöö Ümarlaua blogist. 

Arengukoostöö eesmärk on vähendada vaesust ja toetada arengumaade majanduslikku ning sotsiaalset arengut pikema aja jooksul. Olulised väärtused selles töös on inimõiguste austamine, naiste ja laste olukorra parandamine, keskkonnahoid ning kodanike kaasamine.