"Viimaste ööde sündmused kahtlemata kurvastavad. Tänaseks on endine valitsus ju tagasi astunud ja muidugi on situatsioon komplitseeritud, sest läbirääkimised nii suurte projektide osas käivad alati kõige kõrgemal tasemel. Hetkel ootame olukorra stabiliseerumist," ütles VKG  juhatuse esimees Priit Rohumaa.

Ärileht kirjutas Eesti ärimeeste mõtetest seoses Ukrainas toimuvaga eelmise aasta 23. detsembril. Toona ütles Rohumaa, et VKG algusjärgus olevale projektile mõjub Ukrainas toimuv kehvasti.

„Kahju ei too mitte niivõrd meeleavaldused, kuivõrd nendega kaasas käia võivad muudatused," tõdes Rohumaa. „Ukrainas on kombeks, et pärast iga võimuvahetust hakatakse sõlmitud lepinguid ümber vaatama, senised kokkulepped seatakse kahtluse alla. Vahet ei ole, milliste poliitiliste jõududega on tegemist."

VKG soovib Ukrainas arendada tegevust sama mudeli järgi nagu Eesti Energia USA-s ja Jordaanias. Põlevkiviuuringute hinnaks võib kujuneda ligi 10 miljonit eurot, projekt tervikuna aga maksab umbes miljard eurot. Rahastamiseks nähakse mitut võimalust, millest parim tundub Londoni börsi investorite kaasamine. Samuti otsitakse näiteks võimalust luua erakapitali ja riigiga ühisettevõte.

VKG on tegutsenud Ukrainas alates 2007. aastast ja selle aja jooksul toimunud poliitilise kursi muudatused on pidurdanud ka eestlaste põlevkiviprojekti arengut.