"Nii investeeringute arv kui kogumaht ületasid mitmekordselt 2013. aasta alguses seatud eesmärke," tõdes EstBANi tegevjuht Signe Viimsalu. Aasta lõpuks oli EstBANil 52 liiget, kellest kaks kolmandikku tegid 2013. aastal vähemalt ühe investeeringu.

"Suurem osa investeeringutest tehti mitme äriingli poolt ühiselt ehk sündikeerituna. Vaid 15% investeeringutest olid ühe liikme kesksed. Hea meel on ka tõdeda, et koostöö Soome ja Peterburi äriinglitega on juba esimesel tegevusaastal hoo sisse saanud," märkis Viimsalu.

EstBANi juhatuse esimehe Ivar Siimari sõnul oli 2013. aastal keskmine investeeringu suurus ühe tehingu kohta veidi üle 56 tuhande euro. "See näitab liikmete tõsist huvi investeeringute tegemise vastu," lisas Siimar. Näiteks investeerisid inglid ühiselt ettevõtetesse nagu Cloutex, Plumbr, Vital Fields, Digital Sputnik jt.

Alanud 2014. aastal on EstBANi põhieesmärkideks koostöö kasvatamine naaberriikide äriinglitega ning koosinvesteerimismehhanismi käivitamine riigiga.

"Ühised koostööprojektid annavad inglitele võimaluse vajalikke oskusi ja teadmisi juurde hankida, et neid siis investeeritavatesse projektidesse edasi anda. Jõu ühendamine riigiga suurendaks aga nii aktiivsete inglite hulka kui investeeringute suurust, mis omakorda ringiga tooks riigile rohkem maksutulu, uusi töökohti ja elavdaks seeläbi kogu majandust," rääkis Siimar.

2012. aasta lõpus asutatud Eesti Äriinglite Assotsiatsiooni eesmärgiks on alustavatesse ettevõtetesse tehtavate seemneinvesteeringute mahu suurendamine Eestis. Ühiselt keskendutakse uute investeerimisvõimaluste otsimisele ja analüüsimisele, investorite ja ettevõtjate kokkuviimisele, investeerimisega seotud juriidiliste aspektide arendusele ning alustavatesse ettevõtetesse oma teadmiste ja oskustega panustamisse.