„Leedu ettevõtjatel on tulnud silmitsi seista näiteks probleemidega tollis, Odessas tahetakse aga ühelt firmalt kinnisvara ära võtta – tuli politsei ja ütles, et kõik on ebaseaduslik ja me võtame selle nüüd ära,“ rääkis Leedu kaubandus-atašee Kiievis Rimantas Šegžda.

Tegemist firmaga Garcinija, kes palub kiiremas korras Leedu saatkonnal sekkuda ja olukorda uurida. Ettevõte on raskustes, kuna Ukraina ametnikud takistavad neil oma vara kasutamist.

Ettevõte ise kinnitab, et novembris 2013 ostsid nad firmalt Safar puhkekompleksi Orion Odessas.
„Investeerisime Ukraina majandusse, lootes poliitilisele ja majanduslikule stabiilsusele riigis. Kui hoone üle võtsime, selgus, et sellele pretendeerivad veel kolmandad isikud,“ rääkis ettevõtte esindaja Vsevolod Kaltšenko. Alustatud on kriminaaluurimist. Garcinija kinnitab, et nemad on kõik teinud korrektselt ja seaduslikult.

Kütusefirmal Orlen on olnud aga probleeme tolliga. Orlen Lietuva, Leedu suurim maksumaksja pöördus abipalvega Leedu saadiku poole Kiievis, kuna ühe nende suurima kliendi veoseid hoitakse tollis kinni, ettevõtete endi hinnangul põhjendamatult. Orlenile võib see lepingutest tulenevalt tähendada aga suuri trahve. Kuna Ukraina kütuseturg sõltub impordist, tõstab see kunstlik viivitus oluliselt kütuse hinda, diiselkütus võib vahepeal aga sootuks otsa saada.

Šegžda lisas, et seni on need kaks firmat ainukesed, kes on pidanud vajalikuks temalt abi paluda.

Leedu ärimehed Ukrainas tunnistavad, et varasemast sagedamini on hakanud nende ettevõtteid külastama kontrollid. Ettevõtjate hinnangul on põhjus lihtne - võimudel on oma toetajatele maksmiseks raha vaja.

„Juba mõnda aega nõuab valitsus äriilmalt raha. Nad saadavad korraldusi, et inimesed läheksid valitsusmeelseid jõude toetama. Ilmselt inimestele makstakse selle eest ja nad lähevadki, et Maidanile vastu astuda,“ nentis Šegžda. „See on vägivald ettevõtete kallal - firmadelt nõutakse nii inimesi Maidanile kui ka veel raha, et neile selle eest maksta! Loomulikult ei täitnud kaugeltki mitte kõik neid korraldusi. Rahutu on siin. Ma arvan, et lähipäevil juhtub midagi.“