„Mahetoidu tootmisel seisavad ees mitmed väljakutsed alates toodangu kogustest ja tarnekindlusest. Selleks, et meie poelettidele jõuaks veelgi enam kohalikku mahetoitu ja tuua hinnad tarbijale vastuvõetavamaks, on vaja toota suuremates kogustes ja tagada toodangu ühtlane kvaliteet,“ ütles põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder pressiteates. „Täna on töötlevale tööstusele takistus, et sarnase kvaliteediga suuri koguseid on keeruline saada.“

Mahetoodete sortimendist oli 2013. aastal kõige suurem tootevalik sarnaselt varasemaga teraviljatoodete kategoorias, mida oli kokku 347 tootenimetust, järgnesid ürdid ja teed 314 erineva tootega. Väiksem oli puuviljade, marjade ja neist valmistatud toodete sortiment - 213 tootenimetust - ning kartuli ja juurviljade valik, kus on 180 toodet. Alla 10-protsendilise osakaaluga kogu sortimendist olid piimatooted 86 tootenimetusega, liha 30, maiustused 50 ning mesi ja meetooted 19 tootenimetusega.

Mahepõllumajanduslikku maad oli 2012. aastal Eestis üle 144 000 hektari, mis moodustas 15,1 protsenti kogu põllumajandusmaast. Mahetootjate arv, kes toodavad mahepõllumajandussaadusi üleminekuaja läbinud maal, oli 2012. aasta lõpuks 1283. 2011. aastal oli neid 1186. Mahetoidu käitlejate arv kasvas 161-ni. 2011. aastal oi vastav arv 126.

Põllumajandusministeeriumi tellimusel viis uuringu läbi TNS Emor.