Komisjoni süüdistuse järgi leppisid Prantsuse päritolu EPEX Spot ja Norra taustaga Nord Pool Spot kokku, et ei hakka Euroopa majanduspiirkonnas omavahel hindadega konkureerima. See kokkulepe rikkus Euroopa Liidu monopolivastaseid reegleid, mis keelavad kartellikokkulepped ja turgu piiravad tegevused. Kokku määras komisjon kahele ettevõttele pea kuue miljoni eurose trahvi. Kui EPEX-it trahviti 3,65 miljoni euroga, siis Nord Pool Spoti trahv oli 2,33 miljonit eurot. Seejuures vähendas komisjon karistust 10% võrra, sest mõlemad olid nõus kokkuleppemenetlusega.

„Elektribörsid on tõhusalt toimivate elektriturgude alus. Ajal, kui enamik Euroopa tarbijaid muretseb kasvavate elektriarvete pärast, olen eriti rahul, et oleme lõpetanud turujaotamislepingu EPEX-i ja Nord Pool Spoti vahel,” teatas konkurentsi eest vastutav Euroopa Komisjoni asepresident Joaquín Almunia. „Kaks elektribörsi leppisid kokku mitte konkureerida, täpsemalt omavahel turuterritooriume jagada. Konkurentsivastane kokkulepe kestis vähemalt seitse kuud aastatel 2011–2012. Eesmärk oli kaitsta nende riikide vastavaid koduturge ja jagada turuosad riikides, kuhu nad kavatsevad laiendada, et säilitada võimu tasakaalu nende vahel,” selgitas Almunia.

Loe edasi, kuidas kommenteerisid kartellilepet Euroopa Komisjoni asepresident Joaquin Almunia, Nord Pool Spoti kõneisik Stina Johansen ning milline mõju on sel elektrihinnale.