9. ja 12. märtsil tuuakse tagasi kõik turistid, kes praegu asuvad Sharm el Sheikhis, teatas Tez Tour. Selle asemel pakub reisifirma puhkust Hurghadas või mõne teise riigi kuurordis. Ka Novaturas teatas, et reisid Sharm el Sheikhi lõpetatakse 5. aprillini.

Leedu välisministeerium hoiatas, et Egiptuse poliitiline olukord ja turvalises on endiselt ebastabiilsed ning seetõttu pole soovitatav reisida teatud riigi piirkondadesse.

Novaturase Eesti sõsarfirma Novatoursi tegevjuhi ja juhatuse liikme Andree Uustali sõnul Eestist startivaid Egiptuse lende Leedu välisministeeriumi otsus ei mõjuta.  „Eesti välisministeerium pole ohuhinnangut tõstnud ning meile teadaolevalt on Leeduga sarnase ametliku teatega välja tulnud vaid Holland, eelmisel nädalal," selgitas Uustal.

Tema sõnul on reisijate ohutus Novatoursi prioriteet number üks. „Hetkel soovitab välisministeerium ohutuse eesmärgil vältida võimalusel reisimist Egiptuse turismikuurortitest (Sharm el Sheikhist ja Hurghadast) väljapoole," rääkis Uustal. Tema sõnul hoiab turismifirma kõikidel oma sihtkohtadel hoolsasti silma peal ning saab pidevalt operatiivset infot oma partneritelt, esindajatelt kohapeal ning veel teistestki kanalitest.

„Veebruari keskel peatas Novatours julgeoleku kaalutlustel ajutiselt kõik Egiptuse kuurortide piirest väljaminevad ekskursioonid. Hetkel jätkub kuurortides tavapärane elurütm, turistid naudivad päikest ja suplevad soojas merevees," ütles Uustal.

"Jälgime koos meie saatkonnaga Kairos olukorda ning vajadusel täiendame või muudame hoiatusi ja soovitusi," teatas välisministeerium Ärilehele.

Praeeguse seisuga soovitab välisministeerium oma kodulehel ohutuse eesmärgil vältida võimalusel reisimist Egiptusesse riigis aset leidva ebastabiilse julgeolekuolukorra tõttu, välja arvatud turismikuurortidesse, kuna muudes Egiptuse osades, sealhulgas turismikuurortidest väljaspool asuvate vaatamisväärsuste läheduses, ei pruugi väliskodanike julgeolek olla tagatud.

Senini on rünnakud olnud suunatud eelkõige Egiptuse julgeolekujõudude vastu Kairos ja Niiluse Delta piirkonnas. 16. veebruaril tabas pommiplahvatus turismibussi Lõuna-Siinail Iisraeli piiri vahetus läheduses asuvas Taba linnas.

Reisijatel soovitab välisministeerium säilitada äärmist ettevaatlikkust, kohapeal juhinduda võimalikult täpselt kohalike ametivõimude juhistest. Risk uuteks suuremastaabilisteks rahvarahutusteks Egiptuses lähiperioodil on vähenenud, küll on aga kasvanud terrorismioht. Soovitame vältida maismaad mööda reisimist suurlinnade vahel ja vältida täielikult Põhja-Siinaid ning Iisraeliga piirnevaid alasid. Kindlasti tuleb ka enne reisile asumist konsulteerida kindlustusfirmaga reisikindlustuse osas, sest võimalike rahutuste levimisel ei pruugi kindlustuskate enam kehtida.