••Töötan tükitöö alusel, tasustamise aluseks on tehtud töö, vahel mõnel puhul ka tunnitöö. Täidame aruandluse pabereid ise ja esitame need projektijuhile. Väga sageli aga ei saa me palka enda koostatud aruandluse järgi, sest projektijuht on seal korrektiive teinud ja ikka nii, et palka tuleb vähem. Näiteks ei ole ta alati päri, kui oleme mõne töö tegemise märkinud tunnitöö alusel tasustavaks, vaid leiab, et seda tuleb tasustada tükitöö alusel, kuigi oleme selle n-ö tüki kokkupaneku saavutamiseks teinud rohkem tööd, kui tööprotsessis on ette nähtud. Kas projektijuhil on õigus nii teha? Kas ta peaks eelnevalt meiega vähemalt kooskõlastama?

Tükitöö puhul peaksid töötajad peale nn tükihinna teadma ka töönorme. Riik neid ei kehtesta, mõlemad on tööandja määrata, kuid need peaksid siiski vastama töö mahule, keerukusele, turuhindadele, tehnika tasemele jne, jne.

Kui tükitöö hinnad ja normid on koostatud, tuleb need töötajatele teatavaks teha. Avalikus teenistuses on palju räägitud palga läbipaistvusest. Sama põhimõte peaks kehtima ka töölepingulises suhtes – töötasu ja selle koostisosad olgu nii selged, et iga töötaja võiks päeva lõpus välja arvutada, kui palju ta on teeninud.

Kahjuks jääb tükitöö puhul väga sageli töötajale arusaamatuks, kuidas tema töötasu summa on saadud. Küsijalegi ei oska vastata muud, kui nõudke selgitust, põhjendust ja täpseid arvutusi, sest tööandja peab teadma, milliste tööliigutuste eest tasutakse ajaarvestuse ja milliste puhul tükitöö alusel. Töölepingu seaduse § 28 lg 2 p 12 kohaselt on tööandja kohustatud andma töötaja nõudmisel andmeid temale arvutatud ja makstud või maksmisele kuuluva töötasu kohta.

Projektijuhil võib olla õigus, kuid kindlasti peab ta tööaruannete muutmist põhjendama.

••Kuidas arvutatakse töötunde, kui töötaja käib tööl poole kohaga ja tal on nädal aega puhkust ja viis päeva sellest on tööpäevadel?

Poole kohaga töötaja tööajanorm on täistööajast poole väiksem – kokku 20 tundi nädalas. Sama arvu võrra vähendatakse puhkuse korral ka tema ettenähtud kuutöötunde.

Kui kuus on 23 tööpäeva, siis täisajaga töötaja peab töötama 184 tundi, poole kohaga töötav inimene 92 tundi, samas kuus puhkamise korral aga 72 tundi (92 miinus 20).

Saada oma tööalane küsimus kristiina.viiron@epl.ee