"Eestis on kasutamata ressursiks osalise tööajaga töötamine. Euroopa Liidus keskmiselt on see osakaal 20 protsenti, Eestis kümme, Hollandis aga lausa 50. Eesis on aga majandusharusid, mis väga vajaksid osalise tööajaga töötajaid. Kaubanduses on näiteks olulised õhtused töötajad, sest siis on neid rohkem vaja," rääkis Kusmin.

Samas tõi Kusmin välja, et sotsiaalmaksu seaduse muudatus tõi kaasa selle, et osalise tööjõu kasutamine on kallim ning seetõttu ei ole see ettevõtjale täna kasulik.

Kaugtöö

Üheks kasutamata ressursiks on ka puuetega inimesed, kelle tööellu rakendamisel on riik küll palju teinud, kuid olukord ei ole veel rahuldav. Eriti just puudega inimesi silmas pidades võiks üha populaarsemaks muutuda kaugtöö vorm, kus inimene teeb tööd kas kodust või kuskilt kodu lähedalt.

"Büroopinnad on kallid, parkimine on kesklinnas problemaatiline ning ummikutes seismine võtab ära väärt aja. Lisaks saab nii tööle rakendada ka maapiirkondade inimesi, kellel on füüsiliselt keeruline linna tööle tulla. Tagumikutunnid ja kohapeal istumine ei tohi olla eesmärk, selleks peab olema ikkagi tulemuslikkus," ütles Kusmin. Ta nentis, et töötajalt nõuab selline vorm head distsipliini. Viimasel ajal on Kusmini sõnul üha populaarsem tööjõu rendi teenus. Eriti on see oluline neile sektoritele, kus on töökäsi vaja sesoonselt.

Kati Kusmini soovitused:

Töövõtjale - arene, õpi ja ole ise aktiivne. Magavale kassile hiir suhu  ei jookse.

Tööandjale - tuleb olla paindlikum ja tolerantsem. Kusmin toob näite, kuidas Soome lennufirma Finnair võttis aastaid tagasi tööle tavapärasest eakamad stjuardessid. "Sellega peame üha enam harjuma, et teatud kohtades töötavad teist tüüpi inimesed." Kohalolust olulisem on töötulemus.

Riigile - riigihaldus efektiivsemaks. Osalise ajaga töö soodustamine. Lisaks koostöö riigi, kohaliku omavalitsuste ja ettevõtete vahel näiteks selles osas, et loodaks rohkem lastehoiukohti.

2013. aasta IV kvartalis oli Eestis töötuse määr 8,7 protsenti ehk tööta oli 59 000 inimest. Noorte hulgas oli see protsent aga 19. Vabu töökohti oli Töötukassa andmetel samal ajal 11 000.

Kati Kusmin on Baltika AS juhatuse esimees, Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu aseesimees ja Eesti Kaupmeeste Liidu juhatuse liige.