"Piltlikult öeldes tähendab see seda, et keskmise elamispinna tehingu finantseerimisel kasutatakse eluasemelaenu ligikaudu poole maksumuse ulatuses, selgitab ta.

Keskmise kinnisvaratehingu juures on Toomparki sõnul mõistlik kasutada laenu 50-70 protsendi ulatuses. Eluasemelaenude tavapärane omafinantseeringu nõue algab enamasti 20 protsendist. Kredexi lisatagatise puhul aga koguni 10 protsendist.

"Need näitajad panevad mõtlema, kas elamispindade laenuga finantseerimise määr on madal? Kas pangad võiksid eluasemelaenude väljastamist oluliselt suurendada?" küsib Toompark. "50 protsendi läheduses püsiv elamispindade eluasemelaenudega finantseerimise määr on ehk madal, kuid siiski mitte ebamõistlikult madal," lisab ta.

Elamispindadeturul on praegu aktiivsed väikeinvestorid. Maaklerite hinnangutel soetavad investorid kinnisvara kas enda kui eraisiku või endalekuuluva ettevõtte nimele. Sellised laene ei finantseerita eluasemelaenude, vaid investeerimislaenudega.

Seetõttu ei saa kogu elamispindade ostu-müügitehingute turgu võrrelda üksiktehinguga ja hinnata, et laenude osakaal selles sektoris on liiga madal, märgib Toompark.