Hoonestusprojektide arendusega tegeleva osaühingu Solid Union juhatuse liikme Erko Reinmanni sõnul pole tal projekti tagamaade tutvustamise vastu midagi, kuid soovib enne ära oodata Haapsalu volikogu 28. märtsi istungi, kus firma ettepanekut arutatakse.

Selleks, et detailplaneeringut algatada, peab volikogu andma linnavalitsusele loa muuta linna üldplaneeringut.

Haapsalu linnapea Urmas Suklese sõnul tooks uue spaa-hotelli ehitamine Tagalahe äärde praegu roostikuga kaetud alale vanalinna rohkem elu ja linnavalitsusele arendaja plaan meeldib.

“Seal on tõesti tore krunt, mis eeldab aga väga suurt tööd,” lausus Sukles. “Just ala täitmine ja geoloogia. Me oleme enda arhitektide ja muinsuskaitsega seda krunti iga piiri ja suuna pealt vaadanud ja kui ta ei lähe kõrgustesse, siis minu kaastööliste ja minu poolt vastuväiteid küll ei ole.”

Sukles märkis, et Haapsalule oleks sellise spaa-hotelli ehitamine kasulik. See annaks tööd umbes 200 inimesele ja tooks linna juurde turiste. “See oleks suur asi,” sõnas ta. “Vaatan praegu kaarti ja see krunt ongi selline täielikult kasutamata roostik. Käisin ka linnutornist vaatamas ja tegelikult seal ei tohiks kohalikku elanikku ka segada.”

Suklese sõnul linn detailplaneeringusse rahaga ei panustaks ja arendaja peaks andma rahalise garantii, et lähiaastail sinna ka spaa-hotell kerkib. “Igal juhul Haapsalut see oluliselt rikastaks. Spaa oleks vanalinna läheduses ja siis peaks elu kanduma sinna. Kui arendajal on selline raha või investorid olemas – sinna lähevad ikka kümned miljonid eurod –, siis miks mitte!” lausus linnapea.

Linnavalitsuse eelnõu kohaselt on Solid Unioni ettepanek algatada Vaba tänav 9 katastriüksuse detailplaneeringu koostamine ja potentsiaalselt strateegilise keskkonnamõju hindamise protsess.

Solid Union on oma taotluses märkinud, et soovib linnale kuuluva sotsiaalmaakrundi jagamist nii, et moodustataks omaette 105 029 m2 suurune äri- ja üldmaakrunt. Hoonestusala pinnaks soovitakse 29 695 m2 suurust ala, et ehitada planeeritavale krundile 8 uut hoonet: spaa-hotell, sellega ühendatult veekeskus, eramute tüüpi puhkemajad ja kõlakoda.

Kavandatavad ehitused on põhiliselt kahekorruselised, osaliselt lisandub kolmas korrus hotellile. Ülejäänud hoonestamata krundi osas on kavandatud maapinna täitmine ja see jääks avaliku kasutusega vabaaja veetmise alaks, selgub linnavalitsuse eelnõu seletuskirjast.