Eelarvenõukogu on nõuandekogu, mille ülesandeks on anda hinnang Eesti eelarvepoliitika aluseks olevatele majandusprognoosidele ning jälgida siseriiklike eelarvereeglite täitmist.

Eesti Panga pressiesindaja Viljar Rääsk lausus Ärilehele, et ei ole kindlaks määratud, mis ajaks eelarvenõukogu peaks olema loodud. Esimene samm selleks on põhikirja arutelu, mis toimub kekspanga nõukogu järgmisel korralisel istungil 8. aprillil.

Eelarvenõukogu moodustamine johtub Euroopa Liidu direktiivist, mis näeb ette, et riigieelarve planeerimisel
kasutatavaid makromajandus- ja eelarveprognoose hinnatakse regulaarselt,
erapooletult ja ulatuslikult, lähtudes objektiivsetest kriteeriumitest
ja tehes järelhindamist. Euroopas nähti ette, et analüüsi peab tegema asutus, kes ei sõltu oma tööülesannete täitmisel liikmesriikide eelarveasutustest. Lisaks peab sõltumatu eelarvenõukogu jälgima eelarve tasakaalu reegli täitmist. Rahandusministeerium otsustas mullu suvel, et Eestil kui väikse ja piiratud majandusanalüütilise ressursiga riigil ei ole otstarbekas luua ministeeriumile lisaks veel ühte makromajandusanalüüsi ja -prognoosiga tegelevat üksust ning kuna Euroopa Liidu Nõukogus lepiti kokku, et eelarvenõukogu ei tule tingimata luua eraldi institutsioonina ja täistöökohtadega, siis tehakse eelnõus ettepanek määrata eelarvenõukogu kohustusi täitma Eesti Pank.

Keskpanga juhatuse liikmed tutvustasid nõukogule koosolekul ka valmivat Eesti Panga strateegiat aastateks 2014-2018. Arutelu nõukoguga jätkub seminari vormis ning pärast seda kinnitab juhatus strateegia, mis avalikustatakse keskpanga veebilehel. Rääsk lausus, et strateegia peaks valmima lähikuudel.