Balti Realiseerimiskeskusesse (BRC) tuuakse igal nädalal müüki paar-kolm mitu miljonit krooni maksvat metsa langetamise ja väljaveo masinat, kirjutab Postimees.

Firma vallasvara ostujuhi Alar Sõnitsari sõnul tuuakse metsatehnikat tavalisest rohkem müüki, kuna soe sügis ei luba palki metsas teha ning liisingute tagasimaksmiseks napib raha.

“Kalleid masinaid ilmselt Eestis müüa ei õnnestugi,” ütles Sõnitsar. “Ehk õnnestub neid müüa Lätis ja Leedus asuvate tütarfirmade kaudu.”

Eesti Metsatööstuse Liidu tegevdirektori Andres Talijärve sõnul valmistab puidupõud probleeme ka puidutootjatele ning ettevõtted toodavad plaanidest viiendiku vähem. Lisaks kärbivad koguseid riigi administratiivsed piirangud.

“Kevadel rakendati nn linnurahu, mis keelas 15. aprillist kuni 15. juunini lindude pesitsemise ajal metsa langetamise, samas oli maa piisavalt kandev ning kuu aega oleks võinud veel palki välja vedada,” sõnas Talijärv. “Teiseks vähendas puidukoguseid keskkonnaministri määrus, millega muudeti puude küpseks tunnistamise põhimõtteid.”

Stora Enso Metsa juhataja Rait Hiiepuu sõnul on tänavune palgipõud kestnud tavalisest kuu kauem. “Oleks vaja nelja-viit korralikku külma ja masinad saaksid metsa puitu vedama minna,” lausus Hiiepuu. “Kui maa püsib kaua pehme, lähevad mitmed firmad pankrotti ning pangad peavad hakkama metsatehnikat müüma.”