Väljaande andmetel teeb täna toimuval Krimmi sotsiaalmajanduslikku olukorda käsitleval nõupidamisel sellise ettepaneku Venemaa asepeaminister Dmitri Kozak. Nagu ütlesid kaks riigiametnikku ajalehele, hakkab ta valitsuses kureerima ka Krimmiarenguga seonduvat ja on selle ettevalmistamisega presidendi käsul tegelenud juba paar nädalat.

Eristaatus hakkab teadaolevalt sarnanema Kaliningradi oblastis 1991. aastal kehtestatud korrale. Näiteks olid selle elanikud esimese kuue aasta jooksul vabastatud tulumaksust ja varamaksudest ja neile ei kehti välisvaluutas saadud tulu kohustusliku müügi kohustus. Kaliningradi oblastis kehtib taoline režiim kuni 2031. aasta 1. aprillini. Kui pikalt eristaatus Krimmis kehtiks, pole veel kindlaks määratud, kuid allikate sõnul ei ületa see 49 aastat.

Riigi projektide teostamiseks ja investorite poolsaarele meelitamiseks võidakse luua spetsiaalne korporatsioon Krimmi arendamiseks. Sellised riigiettevõtted toimivad mitmetes Venemaa regioonides ja on reeglina Vnešekonombanki tütarettevõtted (Vnešekonombank andis näiteks 249 miljardit rubla laenu Sotši olümpiaehitusteks. Vnešekonombank on segatud ka VEB fondi skandaali – toim.). Allikate sõnul on samuti võimalik, et Krimmis luuakse hoopis Olimpstroile (Sotši olümpiamängude ehitiste eest vastutav Venemaa riiklik korporatsioon) sarnanev riiklik ettevõte.

Ametlikult on Kozaki esindaja kinnitanud vaid Krimmi-teemalise nõupidamise toimumist ja keeldus avaldamast täpsemaid üksikasju. Peaministri büroo keeldus üldse igasugustest kommentaaridest.

Krimmile majandusliku eritsooni staatuse vajadusest on varem rääkinud Krimmis peaminister Sergei Akjonov, Delovaja Rossija kaasesimees Andrei Nazarov, Venemaa töösturite ja ettevõtjate liidu juht Aleksandr Šohhin ja mitmed rahvasaadikud.