Autotootjatele keskendunud investeerimishoiuse alusvaras on võrdse osakaaluga järgmiste ettevõtete aktsiad: Daimler AG, Volkswagen AG, Bayerische Motoren Werke AG, Ford Motor Co, General Motors Co, Toyota Motor Corp, Honda Motor Co ja Renault SA. Seejuures on Jaapani ettevõte Toyota Motor Corp üleilmse müügimahu poolest maailma suurim autovalmistaja, General Motors Co on juhtival positsioonil USA-s ja Volkswagen AG Euroopas.

Käesolevaks aastaks on uuringufirma IHS Automotive andmetel oodata kogu maailmas automüügi 3,4 protsendi suurust kasvu. Swedbanki investeerimise ja kindlustuse tugiteenuste osakonna juhataja Katre Uibomäe sõnul on selle peamised põhjused Euroopa majanduskasvu taastumine, mida kajastab tarbijate kindlustustunde paranemine, samuti jätkuvalt suur nõudlus USAs ja kasvav jõukus arenevates riikides.

„USA nõudluse põhjuseks on paljuski sealse autopargi vanus – 2013. aasta andmete alusel on USA maanteedel sõitvate autode keskmine iga jõudnud kõigi aegade rekordtasemele – 11,4 aastat. Ka Euroopas kasutatavad sõidukid vananevad ning kõrge keskmine iga põhjustab suurt nõudlust uute autode järele,“ rääkis Uibomäe.

Uibomäe sõnul läheb Aasia riikide, eelkõige Hiina ja India arvele järgmise 5-7 aasta jooksul prognoositavalt 40 protsenti autotööstuse kasvust. „Hiina on müüdud sõidukite arvu poolest suurim ja kõige kiirema kasvuga autoturg maailmas. Potentsiaalne autoturg riigis, kus elab enam kui 1,3 miljardit inimest, on hiiglaslik ja isiklike autode soetamine on Hiinas viimase aja arengusuund,“ selgitas Uibomäe.