Putin sättis hoolega sõnu, tänades oma Krimmi võidukõnes Hiina poliitbürood väidetava toetava rolli eest selles ettevõtmises. Venemaa välisminister Sergei Lavrov märkis talle omases osavas sõnastuses, et „Venemaal ja Hiinal on situatsioonile Ukrainas sarnased vaated“.

Business Insider kirjutab, et see on muidugi vale. Hiina ei toetanud Venemaad ÜRO Julgeolekunõukogu hääletusel. Hiina välisministeerium teatas hoopis, et „Hiina jääb alati pooldama teise riigi siseasjadesse mittesekkumise põhimõtet ja austab Ukraina iseseisvust, suveräänsust ja territooriumi terviklikkust“.

Ei ole täpselt teada, mida ütles Hiina president Xi Jinping USA presidendile Barack Obamale sellel nädalal Haagis toimunud kohtumisel, kuid kindlasti ei olnud sel midagi ühist Kremli väidetega. USA Rahvusliku julgeoleku nõuniku asetäitja Ben Rhode väitis pärast kohtumist, et Venemaa ei saa enam loota oma "traditsioonilise liitlase" toele.

Kui see on tõesti nii, on Putin end nurka mänginud. Tal pole enam lootust pääseda USA lämmatavatest finantssanktsioonidest, kui Putin peaks väed Ida-Ukrainasse saatma või püüdma tekitada provokaatorite abil kaost Donbassi venekeelse töötajaskonna seas. Ka ei ole tal mingit lootust ühendada Hiinaga jõud Euraasia bloki loomiseks, mida siis Lääne vastu välja mängida.

Reaalsus on see, et Hiina tegeleb süstemaatiliselt ja karmikäeliselt Vene kontrolli murdmisega Kesk-Aasia gaasiturul. Üheks piisavalt selgeks sõnumiks kasvõi Hiina saadiku Kasahstanis, Cheng Guopingi sõnum, milles ta hoiatab, et Venemaa ja Hiina liiguvad kokkupõrke kursil ja Hiina ei kavatse Venemaale „teed anda“.

Mr Putinil on aeg mõista, kui fataalselt on ta end oma manöövritega isoleerinud ja kui ohtlik on astuda kasvõi üks samm veel edasi, märgib Business Insider.