Kas asjaolu, et me hoiame oma lapsi meelemürkide tarbimisest eemal, peaks tähendama seda, et nad ei tohiks püüda sellega ka raha teenida, püstitab kolumnist küsimuse.

Küsimus ei ole sugugi vaid hüpoteetiline, sest börsil on võimalik raha paigutada erinevatesse kanepist tooteid valmistavate ettevõtete aktisatesse.

Lieber kinnitab, et pooldab võimalust, et lapsed võivad marihuaanaga seotud aktsiatesse investeerida, kui need investeeringud vastavad teatud tingimustele. Samas tõdeb ta, et sellele küsimusele vastamine on keeruline ning toob välja kolm pidepunkti, mis laste investeerimisotsuseid puudutavad:

- Hull raha. See on koht, kus lunaraha ei kehti ehk aktsiaturul saadud kaotused peavad jääma lapse enda õppetundideks. Osa vanemaid lisavad laste investeerimiskontole raha, teised lapsed tahavad investeerida raha, mis nad on ise tööga teeninud või kingituseks saanud. Igal juhul peab laps aru saama, et aktsiad võivad oma väärtust kiiresti kaotada ja ta peab vastama, kas on valmis raha kaotama. Kui pensionikontol on kaotused lubamatud, siis laste esimesel, õppimiseks mõeldud portfellis on see Lieberi hinnangul isegi vajalik, sest ebaõnnestunud investeeringud õpetavad harjumusi, mis hiljem suuremate panustega tegutsedes muutuvad väga oluliseks.

-Investeerimispoliitika. Täiskasvanud investorid seavad endale teatud parameetrid (või vähemalt peaksid nad seda tegema). Milleks see raha mul on? Kui kauaks ma investeerin? Kui suure riskiga? Kuhu ma investeerin? Samad küsimused peaks esitama ka lastele ning üritama välja arendada perekonna investeerimispoliitika. Lastega saab näiteks arutada, mida pereliikmed ostavad ning millised on nende eetilised tõekspidamised.

Nendest parameetritest lähtudes saab läheneda ka marihuaanaaktsiatele. Tõenäoliselt võib laste huvi selle teema vastu olla lihtsalt vanemate proovilepanek, kuid võtke seda tõsiselt. Kas kanepi legaliseerimine oleks ühiskonnale hea või halb? Kes sellest võidab, kes kaotab? Kuidas see erineb tubakafirma, relvatootja või nafta ja gaasitootmise ettevõtte aktsiatesse rahapaigutamisest?

-Reeglid. Kui teil on vastutustundlikud, usaldusväärsed lapsed, võib teil tekkida kiusatus anda online maaklerfirma juurdepääsukoodid neile ja lasta rahus kaubelda. See aga tekitab kolumnisti sõnul kaks potentsiaalset probleemi.

Esiteks ei saa siis enam diskuteerida teemal, kas konkreetne aktsia sobib pere investeerimispoliitika raamidesse. Ja teiseks võib tekkida oht, et iseseisvalt kaubeldes nad tõenäoliselt rikuvad reegleid. Suuremas osas online maakleritel on reeglid, kus alla 18- aastased kaubelda ei või. Või tohib arve küll avada, aga kauplemine peab toimuma vanemaga. On suur kiusatus seda rikkuda. See on sama nagu paljud vanemad vaatavad läbi sõrmede laste Facebooki kontodele. Aga kui tahate, et teie peres reeglid kehtiksid, peate neid kõigepealt ise täitma.