„Oluline on tunda oma IT-süsteemi, et mitte olla kurjategijatele kerge saak,“ märkis ta.

Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) peadirektori Jaan Priisalu sõnul on meie sisemiste IT-süsteemide tundmine veel olulisem kui vaenlase tundmine. „Selleks, et küberkriminaalidega võidelda, tuleb meil tunda nii iseennast kui ka küberkriminaale. 80% küberkurjategijatest on tänaseks päevaks organiseerunud ja nad suudavad teha hästi planeeritud ja raskesti avastatavaid rünnakuid,“ ütles Priisalu.

Cisco turvatoodete Soome ja Baltimaade regiooni müügijuhi Juha Launoneni sõnul on kasvavate seadmete hulk ja muutunud ärimudelid mõjutanud küberrünnakute hulka. „Tänapäeval on üha enam seadmeid ühendatud internetti ja see tekitab seadmete ründamiseks üha enam võimalusi juurde. Juba ainuüksi tänapäevases autos on mitmeid nutikaid seadmeid, mida on võimalik rünnata,“ ütles Launonen.

Launoneni sõnul seisneb väljakutse peamiselt selles, et pahatihti tunnevad kaasaegsed küberkriminaalid IT-süsteeme paremini kui nende süsteemide omanikud. Riski suurust iseloomustab see, et IT on kõikjal, kus on inimesed – tööl, kodus ja isegi sõidukites.

IT eksperdid on aga ühel nõul, et kaasaegsed rünnakud nõuavad küberturvalisuse eest vastutajatelt kardinaalselt uut lähenemist. IT turvalisus ei ole tänapäeval enam üksnes turvaspetsialistide teema, vaid selle peale peavad mõtlema nii kõik IT valdkonnas töötavad inimesed kui ka tavakasutajad.