Ajakirjanikud uurisid niinimetatud Juzovka projekti saladusi, mida vastumeelselt arutatakse ka Ukrainas, sest see varjab suuri ressursse, mis võivad muuta maailma energeetilist kaarti, vahendab UNIAN.

Asjaolud viitavad sellele, et Donbassis ei toimu mingisugust võitlust humanismi, föderaliseerimise, venekeelse elanikkonna kaitse ja Slovjanski patriootide eest ega müütiliste banderalaste ja pealinna hunta vastu. Need on kõik väljamõeldud põhjused, mis on alguse saanud Kremli kabinettides ja pandud tavaliste donlaste peadesse, et varjata Venemaa erioperatsiooni tõelist eesmärki.

Slovjanski linnas ei ole tähtsaid ettevõtteid, kaevandusi ega sõjaväeosi või teaduslikke instituute. Linn asub aga Juzovka projekti territooriumi keskel, kuhu on koondunud 21. sajandi kõige moodsama energiaressursi – kildagaasi varud. Hiiglaslik leiukoht hõlmab osa Donetski ja Harkivi oblastitest.

Eksperdid märgivad, et selle piirkonna gaasivarud võivad kardinaalselt muuta mitte ainult Ukraina, vaid kogu Euroopa energeetikat.

„Viimaste kinnitatud andmete järgi pakuvad ameeriklased praegu, et seda on 3,6 triljonit kuupmeetrit, mille kohta nad näevad selgelt, kuidas seda toota. See on märkimisväärne kogus, suur kogus, sest kui Ukraina suurendab tootmise 15-20 miljardile kuupmeetrile, saab temast juba eksportöör,“ ütles energeetika uurimiskeskuse peadirektor Oleksandr Hartšenko.

Ukraina keskvõimud tegelevad selle projektiga väga ettevaatlikult, kuid isegi sellise vaoshoituse juures on märgatav suur tulevane kasu Ukraina jaoks.

„Varud on üsna märkimisväärsed. Ühed suuremad maailmas, Euroopas. Olemasolevate hinnangute järgi võime me oma gaasitootmist suurendada 30-40 protsenti,“ ütles Ukraina energeetikaminister Juri Prodan.

Kokkuleppele gaasileiukohtade kasutuselevõtuks kirjutas alla Ukraina endine president Viktor Janukovõtš, otsese tegevuse võttis aga enda kanda tema energeetikaminister Eduard Stavõtskõi. Janukovõtš ja tema kaaskond tahtsid saada alternatiivsest gaasist ebaseaduslikku tulu. Neist oleksid saanud miljardärid. Seetõttu ei taha keegi asjassepuutuvatest ministeeriumide spetsialistidest kommentaare anda. Vaikivad ka gaasi tootma hakkama pidanud firmad.

Slovjanski leiukoha puhul oli selleks Hollandi firma Shell, kust vastati ametlikult, kuid ei varjatud, et lähimal ajal paigutab firma 200 miljonit dollarit tööde alustamiseks. Esialgu puuritakse 15 puurauku.

„Esimesed kogused gaasi võidakse toota juba järgmisel aastal. Aga need on ainult miljonid. Tööstuslik, laiaulatuslik tootmine, miljardites, mis annab kohe tunda turul, algab tõenäoliselt 4-5 aasta pärast,“ ütles Kiievi rahvusvahelise energeetikaklubi president Oleksandr Todõitšuk.

See on ära hirmutanud Vene gaasimonopolistid, teatas Ukraina telekanal. Kildagaasi ei kavatseta tootma hakata mitte ainult Ukraina ida-, vaid ka lääneosas Lvivi oblastis. Tänu sellele pääseb Ukraina kiiresti Moskva gaasilõa otsast, sest on varude poolest Euroopas neljandal kohal.

„Seda mõistab väga hästi Gazprom. Juba väga ammu teeb Gazprom eesmärgipärast kampaaniat, et tappa Euroopas kildagaasi teema. Selleks on investeeritud kümneid miljoneid dollareid. Informatsioonikampaaniatesse, võitlusesse osaluste eest. Nad on vaenlasest teadlikud, valmistuvad teda tapma ja tapavadki. Ja teevad seda edukalt,“ märkis Hartšenko.

„Võitlus selle territooriumi eest on lõppude lõpuks ka võitlus turu eest, mille võib kaotada, sealhulgas gaasitoru,“ ütles Todõitšuk.

Moskva meediaväljaanded on korduvalt viidanud sellele, et gaasifirmade tulud saavad otseselt omale Vladimir Putin ja tema kaaskond. Seega on osa Donbassi eraldamine Ukrainast otseselt seotud Venemaa suurimate taskutega, mitte slovjansklastele kaasatundmisega.