Aprilli lõpus võttis Venemaa riigiduuma vastu seaduse, et riigis tegutsevad rahvusvahelised maksesüsteemid peavad tagama tõrgeteta teenuse ning paigutama selle tagamiseks Venemaa keskpanka kahe päeva ülekannete mahus deposiidi.

Visa ja MasterCard vahendasid kahe peale eelmisel aastal Moscow Timesi andmetel päevas keskmiselt 1,9 miljardi dollari mahus makseid, mis tähendab, need firmad peavad paigutama keskpanka umbes 3,8 miljardit dollarit.

Seadus jõustub juulist, mil maksesüsteemidel tuleb alustada deposiitide paigutamisega, kvartaalsete maksetena tuleb keskpanka suunata veerand ühe päeva tehingute väärtusest. Juulist tuleb kvartaalsete maksetena keskpanka suunata veerand ühe päeva tehingute väärtusest. Samuti tuleb keskpanka informeerida kõikidest teenuse katkestustest ning nende põhjustest. Seadusega vastuollu läinud ettevõtete töötajatele võib määrata 100 000 – miljoni rubla suuruse trahvi. Maksesüsteemi ettevõtete jaoks on trahvisumma 10 miljonit rubla iga päeva eest, mil teenus ei toimi. Väiksemad maksesüsteemi operaatorid jäävad iga katkenud teenusega päeva kohta ilma kümnendikust keskpanka paigutatud deposiidis.

Seadusemuudatuse põhjuseks on Visa ja MasterCardi otsus USA sanktsioonide raames kolme idanaabri panga teenindamise peatamine.
Seadusemuudatus on pannud kliendid arutlema, kas Visa ja MasterCard Venemaalt ei lahku ning kas sellisel juhul sinna reisides meie pankade väljastatud kaartidega idanaabri juures hakkama saab.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask lausus, et pangale ei ole sellist infot laekunud nagu oleks Visal ja MasterCardil plaanis tegevus Venemaal lõpetada. Kui aga nii peaks minema, siis tähendab see, et Venemaa territooriumil ei saa kasutada mitte ühtegi nende kaardiorganisatsioonide väljastatud kaarti. „Ehk siis sularaha tuleb kotiga kaasa võtta. Samuti ei toimi ükski Venemaa pankade välja antud vastav kaart Eestis,“ lausus Siilivask.

Tänaseks on rakendatud piirangud teatud Venemaa pankadele, mis tähendab,et nende väljastatud kaardid väljaspool Venemaad ei toimi, selgitas Siilivask. Mis puudutab Maestrot, siis kui kaarte vastuvõtval pangal on MasterCardi litsents, siis saab seal seda kaarti ka kasutada.

SEB kommunikatsioonijuht Silver Vohu selgitas, et juhul kui Visa ja MasterCardi otsus puudutavaid mõnda panka, ei ole sellel laiemat mõju. „Niikaua kui kaardifirmade otsus puudutab vaid kolme panka, on mõju vaid nende pankade klientidele,“ lausus Vohu. „Eesti elanikke ei tohiks paari pangaga seonduv küll kuidagi mõjutada,“ lausus Vohu.

Tõenäoliselt Visa ja MasterCard muidugi Venemaalt ei lahku. Visa juht Charles Scharf märkis Briti majanduslehele Financial Times antud intervjuus, et uus seadus ei ole ettevõttele kindlasti meeltmööda, kuid nad loodavad, et sellele vaatamata on neil võimalik Venemaa üha kasvavast elektrooniliste maksete ärist osa saada.

Visa ja MasterCard on Venemaa makseteenuste turul domineerijad. Visa vahendab umbes 60 protsenti maksetest ning Mastercard 35 protsenti. Mullu oli Venemaaa maksete turu maht 740 miljardit dollarit.