Kui palju Vene gaas Leedu jaoks odavamaks läheks, ettevõtte teates ai öelda. Kirjas on vaid, et saavutati kokkulepe „gaasi hinna odavnemises olulisel määral“. Läbirääkimisi Gazpromiga iseloomustatakse kui „pikki ja keerulisi“.

„Mitu protsenti hinnad alanesid, seda ma vastavalt sõlmitud lepingule öelda ei saa,“ ütles Leedu Delfile Lietuvos dujose pressiesindaja.

Avalikkuses oli juba varem ringlemas mitteametlik info, et hind võib alla tulla kuni 20 protsenti ehk jutt käib 370 dollarist tuhande kuupmeetri kohta.

Leedu tarbijad hakkavad uue hinnaga gaasi saama alates juulikuust.
Leedu peaminister Algirdas Butkeviciuse sõnul on lepingus sätestatud hinnavalem, mis tagab Lietuvos Dujose klientidele võrreldes teiste piirkonna pakkujatega konkurentsivõimelise hinna. Valem kehtib kuni lepingu lõpuni ehk 31. detsembrini 2015.

Surve hinnaalandusele võis tulla EL-ist

2. mail hoiatas Vene gaasimonopol Gazprom oma aktsionäre ja kliente, et Ukraina ebastabiilsel olukorral ja sanktsioonidel, mida Lääs on Venemaa suhtes rakendanud, võivad ettevõttele olla „tõsised negatiivsed tagajärjed“.

Esialgu pole veel teada, millal lõpeb konkurentsikomisjoni uurimine, mille Brüssel algatas seoses Gazpromi tegevusega Kesk- ja Ida-Euroopas. Venemaa maagaasiekspordi monopoli kahtlustatakse selles, et Gazprom on oma domineerivat seisundit kasutades kehtestanud Kesk- ja Ida-Euroopas pikaajalistele gaasilepingutele ebaõiglased hinnad, sidudes need naftahindadega ja takistades riikidevahelist gaasiga kauplemist. EL alustas selles osas uurimist 2012. aasta septembris.

„Praegu on Gazprom sunnitud pidama läbirääkimisi gaasi hinna alandamiseks kolme riigiga,“ rääkis audiitor-konsultatsioonifirma FBK ekspert Igor Nikolajev Leedu majanduslehele Verslo zinios.

Milliste riikidega tegu, ekspert ei öelnud, kuid Leedu gaasikompanii Lietuvos dujos, mille turuosa Leedus on 37 protsenti, sai Gazpromilt ettepaneku alustada läbirääkimisi gaasi hinna alandamiseks 20 protsendi võrra ja hinna sidumist tasemega, mida Venemaa pakub Saksamaale.

Lietuvos dujos kindlustab positsioone

Samal ajal ootab riigifirma Lietuvos energija konkurentsiameti luba osta välja E.ON Ruhrgasile kuuluvad Lietuvos dujоse aktsiad. Kui luba saadakse, saab Lietuvos energija omanduses olema 56,61 protsenti ettevõtte aktsiatest ehk enamusosalus.
Teisel osanikul Gazpromil on 37,1 protsenti Lietuvos energija aktsiatest.