Liisingu eesmärk on aidata inimesel, kellel pole piisavalt vabu vahendeid, kuid on kulutuste katmiseks piisav sissetulek, osta auto kohe ja seda mitte määramata tulevikku lükata. Liisinguleping kohandatakse seejuures alati vastavalt kliendi soovidele ja tema sissetulekule.

AS DNB Panga sõidukite liisingu osakonna juht Raivo Piibor toob välja peamised probleemsed kohad, mis võivad auto liisimisel tekkida, ning annab lihtsaid näpunäiteid, et liisimise protsess oleks lihtsam.

Alusta esmase sissemakse ja sobiva kuumakse suuruse läbimõtlemisest.
Tihti kiputakse enda maksevõimet üle- või alahindama, mille tõttu võib auto soetamise otsus vajada peatselt ülevaatamist. Liisimisel tasuks mõelda sellele, et esmane suurem sissemakse on pikemas perspektiivis kasulikum, kuna aitab vähendada igakuist liisingumakset. Lisaks aitab see kahandada auto lõpphinda, mis tõuseb pika liisinguperioodi jooksul tasutava intressi tõttu.

Võrdle, kas soovid kapitalirenti või kasutusrenti.
Kapitalirendi puhul saab liisinguvõtja liisingulepingu lõppedes auto omanikuks ning täiendavaid väljaminekuid perioodi lõpus ei kaasne. Samas on sel juhul ka igakuine liisingumakse suurem, et katta auto kogu turuväärtus. Kasutusrendi puhul määratakse liisinguperioodi lõppedes auto jääkväärtus, mistõttu kujuneb kuumakse väiksemaks. Samas peab klient otsustama, kas ta soovib liisinguperioodi lõpus auto jääkmaksumusega tagastada, jääkväärtust järgmiseks perioodiks pikendada või auto välja osta. Miks peaks üldse kapitalirendile mõtlema, kui kasutusrendiga saab sama asja väiksema kuumaksega? Varajane planeerimine aitab tegelikult otsustada, kas auto ostetakse välja või tagastatakse. Näiteks kui soovitakse peale lepingu lõppemist auto omanikuks saada, on oluline teha kohe alguses suurem sissemakse, et jääkmaksumus poleks nii suur liisinguperioodi lõpus. See omakorda aitab planeerida igakuist makset ja auto hind ei kujune välja ostes nii kalliks.

Mida peab auto liisimiseks tegema?
Esmalt tuleb valida välja sobiv auto ning leppida müüjaga kokku tehingu tingimustes. Seejärel valida soovitud liisingutüüp kapitali- või kasutusrendi vahel. Järgnevalt tuleb täita liisingutaotlus ning esitada vajalikud dokumendid (liisingutaotlus, isikut tõendava dokumendi koopia, sissetulekut tõendav dokument ja sõiduki hinda väljendav dokument). Kui kõik sobib, esitab liisinguandja pakkumise, mille järel sõlmitakse leping, tasutakse lepingutasu ja esmane sissemakse. Liisingufirma ostab seejärel auto välja ning annab liisingutaotlejale volituse auto kasutamiseks.

Vali kontrollitud automüüja!
Autot soetades tuleb kindlasti valida kontrollitud müüja. Firmad, kellel on lepingud pankadega, on läbinud tugeva kontrolli, ning seetõttu võiks eelistada oma auto ostmisel just selliseid automüüjaid.

Enne auto liisimist tasub tutvuda liisingu tingimustega ning küsimuste tekkimisel või pakkumiste taotlemisel konsulteerida asjatundjatega.
Lisainfot DNB autoliisingu kohta leiate aadressil www.dnb.ee/liising.

Jaga
Kommentaarid