Euroopa Komisjoni koostatud liikmesriikide energiatoodete ja elektri aktsiisimaksude võrdlus näitab, et Eesti on juba praegu üks kõrgema maagaasi aktsiisimääraga liikmesriik Euroopa Liidus,“ seisab AS EG Võrguteenus poolt rahandusministeeriumile saadetud kirjas.

ASi EG Võrguteenus juhi Sergei Jefimovi sõnul võib prognoosida, et osad ettevõtted lõpetavad Eestis oma tegevuse või ei laiene Eestisse, sest lõplik gaaskütuse hind on liiga kõrge.

„Kui Eestis tõstetakse aktsiisimäära kolmel järgneval aastal järjest 20%, siis tuginedes Euroopa Komisjoni aruandele, on Eesti Euroopas maagaasi aktsiisimäära suuruse järgi viie kõrgema aktsiisimääraga riigi hulgas, “ kommenteeris Jefimov.

Jefimovi sõnul on koalitsioonilepingu kohaselt seatud eesmärgiks tõsta regionaalset julgeolekut ja konkurentsivõimet, muuhulgas seista Balticconnectori ja regionaalse veeldatud maagaasi (LNG) terminali rajamise eest.

„Maagaasi tarbimise vähendamine seab ohtu regionaalselt tähtsate projektide realiseerimise. Jääb mõistetamatuks, miks olukorras, kus erakapitali ja olulisel määral Euroopa Liidu rahaliste vahendite toel kavatsetakse teha gaasivõrku ulatuslikke investeeringuid varustuskindluse suurendamiseks, maagaasi tarneallikate mitmekesistamiseks ja gaasiturgude integreerimiseks, vähendab riik gaasi kui energiaallika konkurentsivõimet,“ rõhutab ASi EG Võrguteenus juht.

„Riigi konkurentsivõimekuse ja energiajulgeoleku tõstmiseks tuleks leida meetmed, kuidas maagaasi koht energiaallikate mitmekesisuse ja varustuskindluse tagamiseks Eestis alal hoida ja maagaasi tarbimist suurendada, et kavandatud investeeringud nii Eesti-Soome vahelisse gaasitrassi Balticconnector kui ka LNG-terminali oleksid üleüldse mõistlikud, “ lisas Jefimov.

AS EG Võrguteenus osutab maagaasi ülekandeteenust, mis on gaasi transportimine ülekandevõrgu kaudu alates Eesti riigipiirist kuni klientidega kokkulepitud liitumispunktideni.