Saksamaa on Hiina suurim kaubanduspartner Euroopa Liidus, Euroopa suurima majanduse eksport Hiinasse, peamiselt autod, autoosad ja seadmed, oli mullu 67 miljardit eurot, vahendab Briti majandusleht Financial Times. Sidemed peaksid edaspidi veelgi tugevnema, sest Hiina avas Tänavu Berliinis kaubandusesinduse ning on tuleva aasta Hannoveri tehnoloogiamessi CeBIT partnerriik.

Saksa tööstusettevõtted aga kardavad Hiina spioneerimisvõimet. Ka Saksamaa julgeolekuagentuur Bundesamt für Verfassungsschutz on riigi ettevõtteid hoiatanud, et Hiina on suunanud majanduslikult kasuliku info kogumiseks märkimisväärsed inimressursid.

Saksamaa ühe anonüümsust palunud tööstusfirma pressiesindaja kinnitas majanduselehele, et valitsus hoiatas ning manitses ettevõtteid Hiinat külastades rangeid turvanõudeid kasutama. Soovituste seas oli ka detailse isikliku info edastamisest hoidumine.

Selle Hiinas tehaseid omava tööstusettevõtte töötajad kasutavad Hiinas käies nn puhtaid mobiiltelefone ning sülearvuteid, kust pärast Hiina külastamist kõik andmed kustutatakse. Töötajad ei tohi Hiinas olles ka ettevõtte sisevõrku siseneda.

Sarnaseid turvameetmeid on tuhandete Hiinas tegutsevate Saksamaa ettevõtete jaoks tavapärased.