Putin teenis eelmisel aastal ametlikult vaid veidi üle 70 000 euro. Muude allikate väitel ulatub Putini varandus aga miljarditesse. USA ajaleht New York Times on tituleerinud Putini lausa maailma ajaloo rikkaimaks valitsejaks, vahendab Iltalehti.

Reutersi värskete uuringute järgi jääb Putini välja kuulutatud sõda korruptsiooni vastu üsna küsitavasse valgusesse.

2010. aasta lõpus pöörati pilgud Vene biofüüsikule ja ärimehele Sergei Kolesnikovile.

Kolesnikov kirjutas Venemaa tollasele presidendile Dmitri Medvedevile avaliku kirja, milles rääkis, et Putinile ehitatakse luksuslikku paleed Musta mere rannikule. Raha pandi Kolesnikovi sõnul mustalt kõrvale riiklikest megaprojektidest.

Kuigi praegune president on eitanud seost selle kinnisvaraga, on nimi külge jäänud – rajatist tuntakse laialdaselt „Putini paleena“. Oma helikopteri maandumispaikade ja teatritega täidaks see ka tsaari nõudmised.

Kolesnikovi sõnul pandi ehitamiseks raha kõrvale eelkõige massiivsest haiglaprojektist, mille Putin 2005. aastal ise algatas.

Haiglate saneerimise ja ulatuslike seadmehangete taustal tegutsesid nii Kolesnikovi kirja kui ka Reutersi laialdase uurimuse järgi kaks Putini siseringi kuuluvat meest: Nikolai Šamalov ja Dmitri Gorelov.

Šamalov töötas siis haiglaseadmeid tarninud Siemensi teenistuses, Gorelov oli aga osanik ettevõttes Petromed, mis tegutses Vene riigi eravarustajana. Selle paari kaudu liikus riigi varasid vähemalt ligi 150 miljoni euro väärtuses.

Täiendava vahendajana tegutses veel Suurbritannias registreeritud ettevõte Greathill, mille omanikud olid Reutersi teatel Šamalov ja Gorelov.

Asi oli korraldatud nii: Vene riik andis raha Petromedile ja Greathill ostis Siemensilt seadmed. Seejärel müüs Greathill seadmed Petromedi kaudu hingehinna eest Vene riigile.

Saadud tulu, vähemalt 40 miljonit eurot, kandis Greathill Belize'i registreeritud, Reutersi andmetel ilmselt Šamalovi ja Gorelovi omanduses olnud firma Lanaval arvele Šveitsi.

Lanavali kaudu kulges Reutersi teatel vähemalt 35 miljoni euro väärtuses raha Washingtoni registreeritud Medea Investmentile, mille omanik oli väidetavalt Itaalia arhitekt Lanfranco Cirillo.

Cirillo on kinnitanud, et on töötanud suure projekti kallal Musta mere rannikul, kuid täpsemalt ta seda Reutersile kommenteerida ei tahtunud.

Haiglaprojekti muud kuritarvitused on kaasa toonud süüdistusi kümnetele venelastele. Nendest on aga pääsenud vahendajatena tegutsenud Šamalov ja Gorelov.

Šamalov Reutersi paljastusi kommenteerima ei soostunud, Gorelov aga kinnitas muu hulgas Greathilli tegevuse seaduslikkust.

Putin on korduvalt eitanud palee omanikuks olemist.