Messimas selgitas, et SEB ei ole kiiresti kerkinud hindadega Kalamaja kinnisvara kuidagi eraldi luubi alla võtnud, panga reeglid kehtivad ühtviisi kõikidele piirkondadele ja kui pank leiab, et risk on liiga kõrge, siis jääb laen andmata.

„Enne laenu andmise otsuse tegemist analüüsime laenuvõtja maksevõimet, sealhulgas sissetuleku regulaarsust ja järjepidevust, laenumaksete jõukohasust lähtudes pere sissetulekust, olemasolevatest finantskohustustest ja elamiskuludest ning tagatiseks pakutavat objekti, milleks on reeglina laenuga soetatav eluase,“ selgitas Messimas.

Tagatisvara turuväärtus selgub eksperthinnangust, kus hindaja lähtub muuhulgas tingimusest, et hinnangus fikseeritud hinnaga peaks saama korteri järgneva 6 kuu jooksul müüdud.

„Samuti arutatakse laenutaotlejaga läbi kogu projekt tervikuna - kas soovitud uus eluase on perele kõige sobivam, kas näiteks soetatava korteri elamiskõlblikuks muutmine ja hilisema haldamisega seotud kulud on jõukohased. See peaks välistama hilisema ebameeldiva üllatuse, et eluaseme kordategemiseks ja ülalpidamiseks vajalikud kulud kasvavad liiga suureks,“ märkis Messimas.

Kinnisvara hindamisel lähtub pank eelkõige tagatisvara eksperthinnangus toodud infost, kus lisaks turuväärtusele on ära märgitud remondivajadus, turuväärtust mõjutavad tegurid ja väljavaated.

„Laenu väljamaksmisel võtame arvesse eluaseme väärtuse tänasel hetkel - näiteks ei anna me laenu, arvestades võimalikku objekti turuväärtuse kasvu edaspidi, näiteks pärast eluaseme renoveerimist. Samuti ei anna me üldjuhul laenu elamiskõlbmatu eluaseme soetamiseks,“ ütles Messimas, selgitades, et kui korteri remondivajadus on väga suur ja seal normaalseid elamistingimusi pole, siis sellist objekti tagatiseks võtta ei saa.

„Kui meie klient niisugust objekti tingimata osta soovib, siis peaks ta andma pangale mõne teise tagatise, milleks sobib elamiskõlblik eluase. Võib juhtuda, et sellisel juhul ei ole ka tegemist eluasemelaenuga, vaid hoopis hüpoteeklaenuga, mis on laen vabaks kasutusotstarbeks hüpoteegi tagatisel,“ lisas Messimas.