••Olen sunnitud lõpetama töölepingu saamata jäänud töötasu tõttu. Olukord on keeruline. Tööandja, Ukraina firma ütleb, et tal on makseraskused ja ma tõestagu, et pole suusõnaliselt kokkulepitud palka komandeeringutasudest kätte saanud. Töötan veoautojuhina, komandeeringutasud laekusid aastajagu mu enda pangakontole. Neist tuli tšekkide näol aruanne teha, kuid raamatupidaja vahetuse tõttu polevat tööandjal neid alles. Palga nime all laekus mu kontole miinimumpalk. Kokkuleppeliselt pidin igal kuul saama kokku 1500 eurot, kuid ei saanud. Kuidas tõendada, et komandeeringutasu on kaetud tšekkidega firma jaoks tehtud sõitudel Venemaal, Ukrainas, Saksamaal jm (kütus, teemaksud jne)? Seaduses on kirjas, et ülekanne peab olema palga nime all, sel juhul on see minu sissetulek. Või olen valesti aru saanud?

Kahjuks ei selgu küsimusest, millistel tingimustel on sõlmitud tööleping ja kas see üldse on kirjalikult vormistatud. Seetõttu ei saa täpsemalt vastata. Kui töötasu suuruses ei ole teisiti kokku lepitud, võibki selleks jääda miinimumpalk. Töölähetuskulud ega päevaraha töötasu hulka ei kuulu. Komandeeringu päevaraha ja kuluhüvitisi saab nõuda töövaidluskomisjoni või kohtu kaudu, seal peab tööandja tõendama, kas ja kui palju neist on ta juba välja maksnud. Töölähetust saab tõendada muu hulgas passis olevate viisade vm piiriületust näitavate dokumentidega. Töövaidlusorganisse pöördudes tuleb silmas pidada tähtaegu – lähetuskulude ja päevaraha nõuded aeguvad nelja kuuga, töötasunõue kolme aastaga.

••Kas tööandja tohib maksta 32 eurot autokompensatsiooni 64 euro asemel, kui olen firma heaks töötanud pool kuud oma autoga.

Tohib küll. Valitsuse 14. juuli 2006. a määruse nr 164 „Teenistus-, töö- või ametiülesannete täitmisel isikliku sõiduauto kasutamise kohta arvestuse pidamise korra” 1. aprillil 2013 jõustunud redaktsiooni järgi makstakse hüvitist isikliku sõiduauto töö otstarbel kasutamise eest. Kui küsija hakkas oma autoga tööle poolest kuust, ei saa ta nõuda hüvitist terve kuu eest.