Liit märgib, et muudatus on kooskõlas riigikohtu otsusega, mis nõudis asutamispiirangute kaotamisel maa-apteekide kaitse asendusmeetmete kehtestamist. "Seni kuni asendusmeetmeid ei ole, on turu liberaliseerimine lubamatu ja ebaseaduslik," rõhutab EAL.

Samuti vastas täna õiguskantsler Indrek Teder liidu päringule, milles paluti kontrollida, kas Eesti advokaatide, notarite, kohtutäiturite, audiitorite ja perearstide omandipiirangud on põhiseadusega kooskõlas. EAL-I päringu ajendiks oli Tederi varasem hinnang, et apteekrite omandipiirangud oleks põhiseadusega vastuolus.

“Apteekritel on hea meel tõdeda, et president tõstis siiski tervisekaitse printsiibi kõrgemale kellegi ärihuvide kaitsmisest. See annab Riigikogule võimaluse viia läbi vajalikud analüüsid ja valida välja sobivaim lahendus, mis kaitseks maksimaalselt patsiente, mitte kellegi ärihuve,” ütles ütles EAL-iesinaine Ülle Rebane.

“EAL on jätkuvalt veendumusel, et apteekrite omandipiirangud on parim lahendus apteegivaldkonna reguleerimiseks, kuna see meede tagab apteegiteenuse sõltumatuse, kvaliteedi ja samaaegselt elavdab konkurentsi turul. See on põhjus, mis omandipiiranguid rakendatakse ka teiste vabade kutsealade puhul üle kogu Euroopa,” rõhutas Rebane.

“Samuti tore on see, et täna vastas õiguskantsler Indrek Teder meie päringule omandipiirangute küsimuses. Meie jaoks meeldiva üllatusena nentis ta täiendava analüüsi tulemusel, et apteekrite omandipiirang ei pruugi sugugi olla põhiseadusega vastuolus ja kõlbmatu lahendus, nagu varasemalt oli kõlama jäänud. Vaja on hoopis teemat täiendavalt analüüsida, milleks presidendi otsus annab ka võimaluse. See annab meile julgust ja jõudu edasi võidelda proviisoriapteekide süsteemi eest, nagu on näiteks Soomes ja Saksamaal,” märkis Rebane.