Esmaspäeval kirjutas Ärileht maailma ühest edukamast IT-ärimehest Serguei Beloussovist, kes kaalub praegu Eesisse arenduskeskuse rajamist. Ta viitas, et Eesti miinuseks on kõrgepalgalisi töökohti mitte soosiv maksusüsteem, eriti sotsiaalmaks, mis kasvab koos inimese palgaga.

Rahandusminister Jürgen Ligi kommenteeris aga, et erikohtlemist maksude osas ta eriti ei salli: "Me ei saa jagada soodustusi sissetulekute suuruse ega lobivõime järgi, vaid peame lähtuma kodanike võrdset kohtlemisest ja ühiskonna tasakaalust. Täiesti selge on, et IT inimesed meil tööta ei jää, kui kellegi äri tegemise eeltingimus on erikohtlemine."

Peaminister nentis, et uutele tulijatele väga suurt maksusoodustust tõesti teha ei saa, sest siis paneb riik kodukootud IT firmad märksa halvemasse seisu: sisuliselt riigi toel tekiks uutel firmadel võimalus olemasolevatelt tööjõudu üle osta. "See ei oleks meie oma ettevõtjate seisukohast aus," tunnistas Rõivas.

Samas ei välistanud Rõivas tulevikus konkreetseid ühepoolseid toetusmeetmeid selleks, et uue ettevõtte sisseseadmine läheks sujuvamalt. Ta pakkus välja ühekordse investeeringutoetuse. "Seda võib ka rehkendada selliselt, et mitme kuu sotsiaalmaksuga see summa võrreldav on," ütles ta.

Milliseid konkreetseid ettepanekuid tegi Rõivas aga Beloussovile? "Ma ei tahaks väga täpseks minna, valitsuse tasemel me konkreetseid kokkuleppeid ei tee, see on juba EASi pädevus. Aga kinnitasin talle, et Eesti on huvitatud rahvusvahelistest ettevõtetest ja ka seda, et meil on ambitsiooni e-riigi arendamisega edasi minna," rääkis Rõivas.

Peaminister arvas aga, et üldiselt peaks välisettevõtjaile piisama Eesti üldisest soodsast maksukeskkonnast ja võrreldes teiste riikidega vähesest bürokraatiast.