Absoluutset tõde siin ei ole ning iga ametipositsioon ja sellele eelnev konkurss on erinevad, kuid CV Keskus annab 7 nõuannet, kuidas palgaläbirääkimised edukalt läbida.

1) Edu valem
Kindlasti tead juba täna, et mida rohkem on Sul infot, seda enesekindlam Sa oled. Sama tõde kehtib ka palgaläbirääkimisel. Suur osa kandideerijatest ei ole tegelikult valmis koheselt palgaküsimusele vastust andma, vaid üritavad viimasel hetkel välja nuputada sobiva palgasoovi lähtuvalt sellest, kuidas vestlus möödub. Täna on Sul võimalus uurida erinevatest foorumitest, artiklitest, küsida tuttavatelt, kui suur on antud valdkonna keskmine palganumber. Kasuta kõiki abivahendeid ning varu endale tagataskusse mõned trumbid, mida saaksid läbirääkimistel edukalt enda kasuks pöörata. Mida teadlikum Sa oled, seda lihtsam on Sul ka läbirääkimistel endale õiglane palk saada.

2) Jää realistlikuks
Kes meist ei tahaks juba 20-ndates teenida miljoneid? Keegi ei ütle, et see võimatu oleks, kuid viimane film Hollywoodi tähelennust unusta läbirääkimiste saabudes ära. Kui oled kogunud piisavalt palgainfot, siis hinda oma oskuseid, teadmisi ja potentsiaali ning sea endale õiglane tasu. Pea meeles, et paljudel tööandjatel on lisaks palgale ka erinevaid soodustusi ja lisatasusid.
79% Eesti juhtidest õnneks usaldab oma alluvate vaistu otsuste langetamisel.

3) Mida teha, kui saabub küsimus “Mis on Sinu palgasoov?”
Jää rahulikuks ja enesekindlaks. Sul on piisavalt informatsiooni ning oled juba välja mõelnud palju Sa väärt oled. Veelgi enam teab tegelikult tööandja antud ametikoha väärtust oma ettevõttele. Kui Sa ei soovi seda temalt välja uurida ja oled oma oskustes ja teadmistes enesekindel, siis esita oma argumendid ja küsi endale õiglane tasu. Mis on Sinu palgasoov?

4) Aga palju Te pakute?
Keegi ei ole öelnud, et Sina pead palganumbrist esimesena rääkima. Samuti ei pea ainult tööandja intervjuul olema see, kes küsimusi esitab. Haara vestluse käekäik enda kätte ning uuri suunavate küsimustega, palju ollakse Sinu oskuste eest valmis tasuma. Jah, väga võimalik, et tööandjal on juba number peas valmis mõeldud.

5) Salarelv
Kui tead, et Sinus on potentsiaali ettevõte käekäiku muuta ja teha tõeline läbimurre, siis küsi ka vastav tasu. Pea meeles, et Sa pead suutma väga hästi ära põhjendada, et just Sina oled see, keda antud ettevõte täna vajab ning kui nad Sind ei palka, võid oma teadmised mõne konkurendi juurde viia. Seega, kui kavatsed küsida rohkem kui antud valdkonnas kombeks, siis haara endaga kaasa põhjapanevad ja veenvad selgitused.

6) Teie toode on liiga kallis!
Tehti liiga madal pakkumine? Ära kaota kontrolli ning täna pakkumise eest. Kui oled kindel, et positsioon on Sinule sobiv, siis läbirääkimised ei ole veel kindlasti läbi. Suhtu pakkumisse kui ühte enim kuuldud müügiargumenti, et kahjuks on Sinu toode liiga kallis. Näita, et oled endiselt positsioonist huvitatud ja põhjenda ära, missugust lisaväärtust Sa ettevõttele annad.

7) Ainult Sina saad langetada otsuse.
Ära võta vastu pakkumist, mis ei ole Sinu arvates õiglane. Sa kahetsed, kui langetad otsuse kergekäeliselt ning hiljem ei suuda Sa oma tööd teha sellise pühendumusega, nagu õiglastes tingimustes teeksid. Kui tead tööturul oma väärtust, siis tuleb ka keelduv otsus kergelt ja asud taas kandideerima. Tee läbirääkimistest järeldused ja võta seda, kui elu üht õppetundi, et saaksid järgmisel korral veelgi veenvam olla.