Pommivarjend kujutab endast plastikust toru. Selleks, et jõuda sellise toruprofiilini, mis hajutaks plahvatuse löögijõudu, konsulteeris Vesimentor Saksamaa torutootja ja Tallinna tehnikaülikooli professoritega. Pommikeldri prototüübi valmimisele pani õla alla ka kaitseministeerium.

Pommivarjendi vastu on lisaks Eesti kaitsejõududele juba huvi tuntud ühest Araabia riigist.

„Nad tahavad maa-alust linnakut, mis mahutaks 50 inimest. Seal peavad olema kontoriruumid ja magamiskohad, tehnoruumid, köögid, duššid ja kõik sinna juurde kuuluvad kommunikatsioonid, et inimesed saaks vajadusel kaks nädalat maa alla elada. Nad ootavad ka katsetuse tulemusi,“ rääkis Ärilehele Vesimentori üks omanikest Kristo Kirs.

Põhjus, miks üks plastikust kelder maailmas nii palju huvi äratab, on see, et seda on väga lihtne kohale transportida ja paigaldada, ükskõik, kui suur see on, sest varjend käib kokku moodulitest nagu lego. Ekskavaatoriga auk maasse, varjend auku ja muld peale. Samuti on see veekindel ja korduvkasutatav – kui ühes kohas pole seda enam vaja, saab selle üles kaevata ja uude kohta viia.

Kirs märkis, et selline maa-alune ehitis ei pea sugugi üdini spartalik olema. "Kui vaja, teeme tammepuust sisustuse ja paneme LED-valgustuse ka sisse!".

Vaata, kuidas Vesimentoris töö käib.