Avalikkusele püütakse esitleda maakonnahaiglate ühinemist Põhja-Eesti regionaalhaiglaga (PERH) kui „võrgustumist” ja koostööd eriarstiabi tagamise nimel. Lääne Elu käsutuses olevaist dokumentidest vaatab aga vastu kaine äriline arvestus.

PERH esitles plaani juba aprillis Haapsalu ametnikele, kuid avalikkuse ette pole selle detailid veel jõudnud. PERHi eesmärk on juba sel aastal luua kontsern, millesse kuuluvad PERH ning Lääne-, Hiiu-, Saare-, Rapla, Järva ja Lääne-Virumaa haigla. Kuus maakonnahaiglat jäävad edasi üldhaiglaks, kuid PERH omandab neid haldavaist sihtasutustest enamusosaluse ehk otsustusõiguse.

PERHi juhtkond on selle muudatuse nimel juba pikka aega teinud lobitööd ja pidanud läbirääkimisi kohalike omavalitsustega.
Avalikkusele on suure käraga esitletud Rapla haiglaga sõlmitud koostöölepingut. Eelmisel nädalal andis ka Läänemaa haigla nõukogu heakskiidu ühiste kavatsuste protokolli allkirjastamiseks. Sellesarnased protokollid on kavas allkirjastada ka teiste nimetatud aakonnalinnadega. Läänemaa haigla nõukogu esimees, Haapsalu linnapea Urmas Sukles on öelnud, et kohaliku haigla tulevik on samasugune nagu teistel väikehaiglatel – koostöö Tallinna ja Tartu suurhaiglatega.

PERHi eesmärk on selle aasta esimese kuue kuuga sõlmida haiglatega eelkokkulepped, analüüsida juriidilisi ja finantslahendusi.
Sügisel on kavas suurem selgituskampaania avalikkusele ja haiglate personalile. Selle aasta viimases kvartalis peaks aga teoks saama haiglate liitmine, mille vormiks on iga haigla viimine uude sihtasutusse, mille nõukogus on enamus, ehk kolm liiget PERHil.

Kohalike linnavalitsuste määratud kahel liikmel on küll õigus nõu anda, aga otsustada nad PERHi tahte vastaselt ei saa. Seda enam, et PERH saadab kõigi maakonnahaiglate nõukogude ühiseks esimeheks oma töötaja, kelle põhitöö on olla koordinaator Tallinna ja provintsihaiglate vahel.

Lääne Elu käsutuses olevaist PERHi plaanidest selgub, et regionaalhaigla juhi Tõnis Alliku kõrval on kontserni loomisel tegev endine sotsiaalminister, praegu PERHi nõukogu esimees Toomas Vilosius.

PERH pakub maakonnahaiglatele suhteliselt suurt investeeringut. Allik rääkis eelmisel nädalal Haapsalus Läänemaa haigla nõukogu istungil, et PERH võib haigla sihtasutusse teha 1–2 miljoni eurose investeeringu. Ilmselt lubab PERH rahasüsti kõigile liidetavaile haiglatele.

Mida toob liitumine maakonnahaiglaile? Kui otsustada 2012. aasta
majandusaasta aruannete järgi, tähendab viie maakonnahaigla liitumine PERHi kontserniga, et Tallinna suurhaigla käive kasvab umbes viiendiku.