Töötukassa hakkab töötamise registri andmeid kasutama töötuskindlustuse seaduse alusel makstavate hüvitiste ja töötutoetuse määramisel, aga ka inimese töötuna arvele võtmisel ja arveloleku lõpetamisel,teatas töötukassa.

Alates 1. juulist muutuvad töötuskindlustusstaaži arvestuse põhimõtted. Seni on toimunud töötuskindlustusstaaži arvestus kassapõhiselt ehk üks kuu töötuskindlustusstaaži tekib inimesel iga kalendrikuu eest, mil talle on makstud tasu ja millelt on kinni peetud töötuskindlustusmakse.

Töötamise registri rakendumine annab võimaluse minna üle töötamise perioodide põhisele kindlustusstaaži arvestusele ja sellega kaotatakse olukord, kus sama pikkade töötamise perioodide alusel tekiks erineva pikkusega kindlustusstaaž.

Senine kindlustusstaaži arvestus säilitatakse töö tegemise korral võlaõigusliku lepingu alusel

Kui seni vajas töötukassa inimese töötuskindlustushüvitise õiguse määramiseks tööandjalt tõendit andmetega kolmel viimasel töötamise kuul makstud tasude ja nendelt tasudelt kinnipeetud töötuskindlustusmaksete, töösuhte lõpetamise aja ja aluse ning lapsehoolduspuhkuse kohta, siis seoses töötuskindlustusstaaži arvestamise põhimõtete muutmise ja töötamise registri käivitumisega, neid andmeid eraldi töötukassale esitama ei pea, eeldusel, et need andmed on tööandja kandnud töötamise registrisse.

Kuigi tööandjal on aega töötamise registris töösuhte lõpetamise kanne teha kümne päeva jooksul, soovitab töötukassa seda teha siiski esimesel võimalusel, kuna inimene võib juba töötamise lõppemisele järgneval päeval esitada avalduse nii töötuna arvelevõtmiseks ja töötushüvitiste taotlemiseks.

Töötamise register aitab vähendada tööandja halduskoormust suhtlemisel töötukassaga ja annab töötukassale võimaluse liikuda veelgi „paberivabama“ menetluse suunas.

Töötukassa juhatuse liige Erik Aas soovib julgustada tööandjaid rohkem kasutama avalduste esitamiseks ka töötukassa iseteenindusportaali.