Bombardier üritas kahes kohtuastmes tõestada, et Eesti riigile kuuluvat Estonian Airi sundis lennukite ostust loobuma siinne valitsus. Mõlemal korral andis Kanada Ontario kohus õiguse Estoninan Airile, sest Bombardier ei suutnud tõestada valitsuse sekkumist EA otsustesse.

Kui selle aasta jaanuaris otsustas kohus teist korda EA kasuks, otsustaski Bombardier maikuus loobuda 24,5 miljoni dollari ehk üle 18 miljoni euro suurusest kahjunõudest lennufirma ja Eesti riiki esindanud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi vastu.

Bombardier Ahti Kuningale: "Äärmiselt loll otsus"

Ontario kohtunik kirjutab veel oma otsuses, et kuivõrd Bombardieril ei olnud piisavalt tõendeid riigi sekkumisest riigifirma otsustesse, on selgunud hoopis vastupidist tõendavaid asjaolusid. Nimelt lennukitootja, olles ärritunud EA äraütlevast vastusest, lausa nõudis riigipoolset sekkumist, millega küll Eesti valitsus kaasa ei läinud.

"Kohe pärast Estonian Airi lennukiostust loobumist saatis Bombardieri esindaja majandusministeeriumi asekantslerile Ahti Kuningale kirja, milles kurdab EA "äärmiselt lolli otsuse üle" ja kihutab valitsust hoopis riigifirma nõukogu liikmeid "üles äratama ja õiget otsust tegema"," seisab kohtuotsuses.