Üksikute putukate tõrjumiseks on rahva seas levinud soovitusteks ka mitmesuguste lõksude ehitamine, näiteks siirupilahuse pudelisse panemine. Üksikuid tuppa sattunud putukaid soovitatakse kahjutuks teha juukselakiga - lakk kuivab kiiresti kõvaks ning putukas ei saa enam edasi lennata.

Poes müüakse ka erinevaid aerosoolmürke herilastele ja vaablastele, ent nendega ise tegutsema asudes tuleb kindlasti end nii riidesse panna, et putukad sind nõelata ei saaks.

Putukatõrjega tegeleva OÜ Rentokil Lõuna-Eesti müügijuht Anneli Haavandi sõnul võib väiksemate pesadega proovida ka ise hakkama saada.

"Kui tahate ise pesa eemaldada, tuleb end kaitsta: panna selga kas või suusariided, pähe müts ja näo ette võrk. Kindlasti tuleks ka paksud kindad kätte panna. Poes müüdava aerosooliga saab neid samuti hävitada, kuid enne tuleb tingimata lugeda läbi kasutusjuhend - siis peaks väiksemate pesadega hakkama saama," ütles Haavandi.

Putukahirm.ee lehelt võib leida järgmise soovituse: "Hakka tegutsema õhtul, kui herilased on oma lendamised lõpetanud ja pessa kogunenud. Kaitse end igalt poolt hoolikalt, sest vihane herilane leiab kergesti üles kaitsmata naha ja nõelab välkkiirelt. Pihusta kogu pesa täis tõrjeaerosooli läbi selle allosas asuva ava. Kui kõik hästi läheb, sureb herilaskogukond ühekorraga. Selleks puhuks, et kõik herilased ei olnud veel pesas, korda töötlemist järgmisel õhtul. Kui eemaldad pesa, tasub igaks juhuks kasutada kaitsevahendeid."

Kui aga endal pole soovi herilastega võtlusse asuda, võib kohale kutsuda putukatõrjefirma spetsialisti. Anneli Haavandi rääkis, et tavaliselt pöörduvad ettevõtte poole korteriühistud ja firmad, samuti allergikud.

"Spetsialisti poole võib alati pöörduda, kuid teinekord ei saa ka meie aidata. Alles eile oli juhus, kus herilased on pesa ehitanud 5-korruselise maja katuse ja lae vahele ning mitte lihtsalt tuulutusavasse, vaid kuhugi keskele - juurdepääs puudub ja me ei saa aidata. Samas kui on pesa meetri-kahe ulatuses ja on mingigi võimalus meil sinna oma pritsidega juurde saada, saab probleemi lahendatud," rääkis Haavandi.

"Praegu on ka helistamisi mesilassülemite kohta puude otsas, nende puhul võiks ühendust võtta mesinikuga - nemad korjavad sülemi kokku ja kedagi pole vaja hävitada," soovitas ta.

Kui palju herilaste tõrjumine maksab?

Rentokil OÜ hind algab 41-st eurost, linnast väljas objektidel lisandub ka transpordi hind.

Kahjuritõrjega tegelev OÜ Astrades - spetsialisti väljasõidu hind alates 50-st eurost.

Kahjurite Tõrje OÜ hind sõltuvalt töö keerukusest  60-120 eurot.


Hea lugeja, jaga head nõu, kuidas oled oma majas pesitsenud herilastest ja vapsikutest lahti saanud?