Lähiajal on plaanis välja kuulutada ka ülejäänud nelja linna tänavavalgustuse uuendamise ehitushanked, teatas KIK.

Jõhvi linna tänavavalgustuse uuendamiseks tuleb ehitustööde pakkumised esitada 28. juuliks, Keila ja Haapsalu puhul 5. augustiks.

„Hetkel on hindamisel kaks hanget: omanikujärelvalve ja FIDIC insenerihange ning leedvalgustite ja juhtimissüsteemide materjalihange. Mõlemas hankes laekusid pakkumised kuuelt pakkujalt ning edukaks tunnistamise otsused on plaanis teha veel sellel kuul,“ ütles KIKi tänavavalgustuse projektijuht Tõnis Kurrik.

Esimese materjalihanke võitis ASi Esvika Elekter, kes varustab projekti ligi 6500 masti ja masti vundamendiga.

Kui kõik läheb plaanikohaselt, algavad tänavavalgustuse ehitused linnades septembri alguses. Ehitustööde kestvuseks koos lõpliku häälestamisega on planeeritud aasta.

KIK alustas linnade tänavavalgustuse programmi ettevalmistamist 2012. aasta septembris. Projekti raames saavad Haapsalu, Jõhvi, Keila, Paide, Kuressaare, Valga ja Võru energiasäästliku tänavavalgustuse terviklahenduse. Kokku paigaldatakse linnadesse üle 12 000 leedvalgusti, mis arvestavad iga konkreetse linna eripära.

Projekti rahastatakse rohelisest investeerimisskeemist CO2 kvoodimüügi tulu eest Austriale Vabariigile.

Tänavavalgustuse arendamise programmi eesmärk on luua Eesti linnadesse tänapäeva parimaid tehnoloogilisi võimalusi kasutav, kvaliteetne, nutikas ja samas säästlik välisvalgustuse lahendus. Projekti tulemuseks on ligi 66-protsendiline energiasääst, millest pool saavutatakse tänu kaasaegsete leedvalgustite kasutamisele ning samapalju annab kokkuhoidu nende tark juhtimine. Ehk hilisemateks öötundideks, kui tänavate kasutusintensiivsus on madalam, hämardatakse valgustite valgustugevust.

Laiem eesmärk on vähendada fossiilsete kütuste tarbimisest tulenevat CO2 heitmete hulka.

KIK hoiab tervet elukeskkonda, väärtustab puhast loodust ning säästvat arengut. Juhtiva keskkonnaabi ja -investeeringute suunajana rahastab KIK erinevaid keskkonnaprojekte Eesti keskkonnatasudest laekuvast rahast, CO2 kvoodimüügi tuludest ning Euroopa Liidu struktuurifondidest.

Lisaks pakub KIK võimalust taotleda sihtotstarbelist laenu keskkonnaprojektide elluviimiseks. Kokku on KIKist 14 aastaga toetust saanud üle 16 000 projekti.