Kokku lisati Euroopa Liidu sanktsioonide nimekirja kaheksa inimest, keda süüdistatakse Ukraina suveräänsuse õõnestamises või Krimmi annekteerimisest kasu lõikamises. Musta nimekirja kanti ka kolm ettevõtet, vahendab Associated Press.

Isikute hulgas on Putini pikaajaline juudopartner ja firma Giprotransmost aktsionär Arkadi Rotenberg. Firma on saanud riigihanke silla ehitamise uurimiseks Krimmi ja Venemaa vahele.

Veel on nimekirjas Juri Kovaltšuk, Putini pikkaaegne tuttav, kes on Euroopa Liidu teatel Ozero suvilakooperatiivi kaasasutaja. See on toonud Putini ümber kokku mitmeid mõjukaid isikuid. Kovaltšuk on ka Rossija panga juht ja suurim aktsionär. Pank on pärast annekteerimist avanud kontorid Krimmis.

Kolmas Putini liitlane nimekirjas on Nikolai Šamalov, veel üks Ozero suvilakooperatiivi kaasasutaja ja Rossija panga suuruselt teine aktsionär.

Rotenbergi ja Kovaltšuki vastu kehtivad alates märtsist samasugused USA sanktsioonid.

Ülejäänud viis isikut sanktsioonide nimekirjas on Venemaa presidendi administratsiooni juhi esimene asetäitja ning kolm Krimmi ja Ida-Ukraina Moskva-meelset ametnikku.

Euroopa Liidu sanktsioonid kehtestati ettevõtetest Venemaa rahvuslikule kommertspangale, mille võtsid üle Krimmi uued Vene-meelsed võimud, Venemaa riikliku lennufirma Aeroflot tütarettevõttele, mis lendab Moskva ja Krimmi vahet, ning Almaz-Anteile, mis toodab õhutõrjerakette, mida Euroopa Liidu väitel on Ukraina separatistid kasutanud lennukite allatulistamiseks.

Euroopa Liit on nüüd seoses Venemaa tegevusega Ukrainas sanktsioonid kehtestanud 95 isiku ja 23 institutsiooni vastu.

EUROOPA LIIDU UUED SANKTSIOONID

Isikud:

1. Aleksei Gromov. Venemaa presidendi administratsiooni juhi esimene asetäitja, kes vastutab Venemaa meedia instrueerimise eest Ukraina sündmuste kajastamisel.

2. Oksana Tšigrina. Niinimetatud Luganski rahvavabariigi valitsuse pressiesindaja.

3. Boriss Litvinov. Niinimetatud Donetski rahvavabariigi ülemnõukogu esimees alates 22. juulist.

4. Sergei Abissov. Venemaa presidendi nimetatud Krimmi vabariigi siseminister.

5. Arkadi Rotenberg. Putini pikaaegne tuttav ja juudopartner. Teeninud oma varanduse Putini võimul olles. Tema ettevõtted on võitnud mitmeid tulusaid riigihankeid muu hulgas Sotši olümpiamängudeks valmistumise käigus. On firma Giprotransmost suuraktsionär, mis võitis riigihanke Krimmi ja Venemaa vahelise silla tasuvusuuringute tegemiseks.

6. Konstantin Malofejev. On tihedalt seotud separatistidega Ida-Ukrainas ja Krimmis. Niinimetatud Donetski rahvavabariigi peaministri Aleksandr Borodai endine tööandja. Kohtunud Krimmi annekteerimisprotsessi käigus sealse peaministri Sergei Aksjonoviga. Ukraina valitsus on alustanud tema vastu kriminaaljuurdlust süüdistatuna separatistide rahalises toetamises. On toetanud korduvalt avalikult Krimmi annekteerimist ja Ukraina Venemaaga liitmist.

7. Juri Kovaltšuk. Putini pikaaegne tuttav. Ozero suvilakooperatiivi kaasasutaja. Saab kasu sidemetest Venemaa otsustetegijatega. Rossija panga juht ja suurim aktsionär. Seda peetakse Venemaa kõrgemate ametnike isiklikuks pangaks. Rossija pank on avanud kontoreid üle Krimmi ja Sevastopoli, aidates nii neid Venemaasse lõimida. Rossija pangal on ka tähtis osalus rahvuslikus meediagrupis, mis toetab aktiivselt Venemaa poliitikat Ukrainas.

8. Nikolai Šamalov. Putini pikaaegne tuttav. Ozero suvilakooperatiivi kaasasutaja. Saab kasu oma sidemetest Venemaa otsustetegijatega. Rossija panga suuruselt teine aktsionär.

Ettevõtted:

1. Õhutõrjekontsern Almaz-Antei. Riiklik kompanii, mis toodab õhutõrjerelvastust. Vene võimud on varustanud Ukraina separatiste selle firma raskerelvadega, mida on kasutatud lennukite allatulistamiseks.

2. Dobroljot. Venemaa riikliku lennufirma Aeroflot tütarettevõte. Pärast Krimmi annekteerimist on lennanud eksklusiivselt Simferopoli ja Moskva vahet, aidates sellega kaasa Krimmi lõimimisele Venemaasse.

3. Venemaa rahvuslik kommertspank. Pärast Krimmi annekteerimist täielikult Krimmi vabariigi omanduses. Domineerib sealsel turul, kuigi enne annekteerimist polnud seal esindatud. Aitab kaasa Krimmi lõimimisele Venemaasse.