"Ligi viiendik meie põllumajandussaaduste ekspordist on läinud Venemaale," tõdes Sõrmus "Aktuaalsele kaamerale", vahendab ERR Uudised.

Ettevõtjatele ja majandussektoritele on need piirangud valusad, kuid lisaks mõjutab Venemaa otsus Sõrmuse sõnul ka Euroopa Liidu turgu laiemalt.

"Ulatuslikumaid Euroopa turu suhtes kehtestatud piirangud peab vaatama ka laiemas kontekstis, kus see võib oluliselt mõjutada kogu Euroopa Liidu põllumajandussaaduste turgu ja sealset hinnataset. Kui me teame, et üle poole aasta Euroopa Liidu sealihale kehtinud impordikeeld läks Euroopa Liidu sealihatootjatele iga päev maksma neli miljonit eurot, see on ligi 1,5 miljardit eurot aastas, siis on selge, et kui sealiha ei pääse Venemaa turule, peab ta otsima kohta kas teistel eksportturgudel. Mõnel juhul on ka oht, et see ujutab üle siseturu ehk Euroopa Liidu enda turu," selgitas koja juhataja.

Rosstati andmeil importis Venemaa eelmisel aastal toidukaupu 43 miljardi dollari eest. Sisse veetakse liha, kala, piimatooteid, puu- ja köögivilja, õli ja suhkrut.