Venemaa poolt kehtestatud sisseveoembargo erinevatele põllumajandussaadustele ja toiduainetele moodustavad Eesti vastavate kaubagruppide ekspordist kokku ligikaudu 16 protsenti, kuid kogu Eesti kaupade ekspordist veidi alla protsendi.

"Kuigi makropildis ei ole embargo mõju väga suur, on see kahtlemata väga kahjulik vastavate kaupade ekspordist sõltuvatele ettevõtetele," kommenteeris Mertsina.

Venemaa poolt EL ja USA sanktsioonidele vastulöögi andmine, ja seda esmajärjekorras valitud põllumajandussaadustele ja toiduainetele, oli Mertsina sõnul tegelikult ette näha. "Tõenäoliselt aga Venemaa nende sanktsioonidega ei piirdu. Sellega tuleks ettevõtjatel kindlasti arvestada," lisas ta.

"Samas mõistab Venemaa ka ise, ja Medvedjev on seda välja öelnud, et nendes sanktsioonides midagi kasulikku ei ole. Mitmete toiduainete nõudlus ületab Venemaal toodetut, mistõttu peavad meie idanaabrid importima üle 40 protsendi vajalikest toiduainetest. Kõige enam mõjutab embargo Venemaal mitmete liha- ja piimatoodete kättesaadavust," selgitas Mertsina.

Sisseveoembargo tõstab Venemaal toiduainete hindasid ning lisab hoogu niigi juba kiirenevale inflatsioonile. See võib Mertsina hinnangul aga sundida keskpanka taas intressimäärasid kergitama, mis omakorda mõjub kahjulikult investeeringutele.

"EL-s ning tõenäoliselt ka Eestis võib embargo toiduainete hindasid aga lähiajal allapoole viia ning hinnakasvu taastumist edasi lükata," märkis ta.