„Meie 10-kuune beebi käis laupäeval basseinis ujumas ja viidi öösel kiirabiga laste nakkushaiglasse tilgutite alla. Beebi oksendas mitu tundi ja lõpuks oksendas ainult rohelist sappi välja, mis vaibus
hommikuks tänu tilgutitele. Hommikul aga algas teine probleem, lapsel on kõht nii lahti nagu vesi. Analüüsid kinnitasid bakteri olemasolu, mida arstid juba varem kahtlustasid, kui kuulsid, et laps käis Laulasmaa Spas ujumas. Haiglas viibib palju lapsi samade sümptomitega," rääkis mures vanaema, kelle lapselaps Merimetsa haiglas viibib.

Tema sõnul olid samad sümptomid, aga veidi kergemal kujul, ka ühel 8-kuusel beebil, kes samuti samal päeval ujumas käis.

„Helistasin terviseametisse, et neid teavitada ja nemad olid asjaga samuti kursis ja kinnitasid, et meedias on lausa see teade läbi jooksnud. Olin šokis, et kuidas on see võimalik ja midagi ette pole võetud. Meie kiirabid kihutavad öösel siia-sinna, kulutavad maksumaksja raha ja viivad järjest lapsi haiglasse, aga Laulasmaa Spal äri õitseb ja muudkui pappi voolab. Kui söögikohas saab inimene toidumürgituse, siis pannakse toidukoht kinni ja kõik on tagajalgadel. Seal Laulasmaa Spas aga elu keerleb ja külastajad ei tea midagi sellest. Vähemalt meie pere kuulis sellest alles siis, kui beebi haiglas viibis," oli ta nördinud, et keegi kohapeal basseinis varitseva ohu kohta infot ei jaganud.

Laulasmaa Spa juht Anne Ast kinnitas Kasulikule, et basseini vees haigusttekitavat bakterit olla ei tohiks.

„Meile jõudis alles nüüd info, et väidetavalt on veega mingi probleem. Spa ei olnud siiani haigestumisjuhtudest teadlik. Kindlasti ei ole meie vees mingit bakterit. Juulis oli meil probleem vee näitudega, mida ei saanud normi piiresse, pidasin nõu ka terviseameti spetsialistidega ning nende sõnul ei saa see mingisugust bakterit tekitada," ütles Ast, kelle sõnul suhtub spa asjasse väga tõsiselt ning laseb oma vee põhjalikult üle kontrollida.

„Spa ise võtab veest kaks korda päevas veeproove, mille näit fikseeritakse kirjalikult. Üle päeva puhastatakse ka basseinide filtreid. Lastebasseinis sai alles kaks nädalat tagasi vesi vahetatud ning see põhjalikult desinfitseeritud," rääkis Ast.

Lääne-Tallinna Keskhaigla kommunikatsioonispetsialist Liisa Suba ütles, et haigla andmeil on Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskliinikusse hospitaliseeritud üks laps, kes käis Laulasmaa Spas ujumas.

"Laps toodi meile üleeile ja tal diagnoositi noroviirusinfektsioon," täpsustas Suba.

Terviseamet võttis Laulasmaa Spa basseinidest uued veeproovid

Terviseamet andis teada, et seos haigestumise ja basseinikülastuse vahel ei ole kinnitatud. Et asjasse selgust tuua võttis amet täna Laulasmaa SPAst uued basseinivee proovid. Analüüside vastuseid on oodata töönädala lõpuks.

Vastavalt määrusele kontrollib Terviseameti Põhja talitus riikliku järelevalve käigus basseinide, sh Laulasmaa SPA, vee kvaliteeti 2 korda aastas. Viimase, 01.04.14 Laulasmaa SPA basseinidest järelevalve käigus võetud proovis olid mikrobioloogilised näitajad korras.

Enesekontrolli raames peab ujula omanik korraldama basseinides proovide võtmise laboratoorseks analüüsiks vähemalt kord kuus. Lisaks uuritakse kolm korda päevas vaba ja seotud kloori sisaldust ning pH taset.

Laulasmaa SPA enesekontrolli raames võeti viimane proov 17.07.14, mille mikrobioloogilised näitajad vastasid samuti kehtestatud piirmääradele.

__________________________________________________________________

Kuidas nakatuvad inimesed noroviirustega

Noroviirused ehk Norwalk-viirused on rühm viirusi, mis põhjustavad inimestel gastroenteriiti, mis on tuntud ka talvise oksendamistõvena, mida rahvas nimetab vääralt ka „kõhugripiks".

Noroviirushaiguse sümptomid on iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus ja kõhuvalu. Mõnikord võib olla väike palavik, külmavärinad, peavalu, lihastevalud ning üldine väsimustunne. Haigus algab järsult ja nakatunud isik tunneb ennast väga haigena. Haigus on tavaliselt lühikese kestvusega, 24 - 48 tundi. Oksendamine esineb lastel sagedamini kui täiskasvanutel.

Haige nakatab teisi inimesi:

  • saastatud toidu või joogiga (vt toidukäsitlejaga levimise andmeid)
  • saastatud pinna või esemete puudutamisega, ja seejärel käega suu puudutamisel
  • otsesel kontaktil nakatunud isikuga

Allikas: Terviseamet