"On väljaspool kahtlust, et töötuskindlustusmakse alandamine vähendab tööjõumakse, kuid sama selge on ka see, et kuivõrd tegu on tunduvalt väiksema tööjõumaksude vähendamisega, kui seda ettevõtjad taotlevad, siis erilist mõju majandusele sellest vähendamisest oodata ei ole," kommenteeris Vitsur töötukassa nõukodu ettepanekut kehtestada järgmiseks neljaks aastaks töötuskindlustusmakse määraks praeguse 3 protsendi asemel 2,4 protsenti.

"Eriti siis, kui see samm jääb isoleerituks ja sellele ei järgne teisi samme, mis toetaks antud muudatuse mõju," lisas ta.

Vitsuri hinnangul ei ole tegu mitte niivõrd ühe sammuga terviklikust tööjõumaksude alandamise kavast, vaid kompromissiga olukorras, kus töötukassal võrreldes hetkevajadusega piisavalt suured reservid, kuid teisalt on majanduses ja riigi rahanduses olukord üsna keeruline.

Prognoosi järgi jätkub isegi langetatud maksemäära tingimustes töötukassa reservide paisumine. Kui eelmise aasta lõpu seisuga oli töötukassa netovarade väärtus 529 miljonit eurot, siis tänavu aasta lõpuks kasvab see 582 ning järgmise aasta lõpuks 608 miljoni euroni.