„Ettevõtete praeguse käitumise taustal on tunne, et kui mingil põhjusel tekib üle-euroopaline või lausa üle-maailmne majanduskriis, siis ettevõtted on selleks palju rohkem valmis kui nad olid enne masu tekkimist,“ rääkis Jäger tänasel pressikonverentsil.

Krediidiinfo tutvustas täna ettevõtete maksukäitumist, mis statistika järgi on läbi aegade kõige paremas vormis. „Kõik tundub nii pidulikult hea, üldpilt on selline roosa,“ nentis Jäger.

Suur taust on tema sõnul aga see, et ettevõtetel on praegu suured kaudsed riskid üleval – põllumajandussektoris kummitab seakatk, eksporti ohustab Soome nõrk majanandus, sellele kõigele lisaks sõda Ukrainas.

„Selle taustal räägitakse, et ettevõtetel peab olema plaan „B“ ja pankuritel peab olema plaan „B“. Tegelikult kogu see pilt tervikuna ongi plaan „B“,“ märkis Jäger. „Ehk siis ettevõtted on konservatiivsed, ei ole turunduses ja müügis agressiivsed, lähevad kindla peale välja.“

Suured probleemid on Jägeri sõnul sellistel hetkel pigem kui agressiivsele müügile järgneb mingi kriis, kuid praegu on ettevõtted hästi konservatiivsed.

Küsimusel, kas maksehäirete ja maksuvõlgade arv saab veelgi vähendada, vastas Jäger, et kui pool aastat tagasi oli neil tunne, et enam vähemaks minna ei saa, aga läks siiski. „Eks aeg näitab, kindlasti tekib kuskil mingi loomulik piir,“ lisas ta. „Kui meil on 60 000 firmat, siis paratamatult isegi siis, kui see konservatiivne joon jätkub, siis see tähendab, et mingisugune miinumumtasand võlgnikest ikkagi jääb alles.“

Kukkumisruumi on Jägeri sõnul võib-olla veel ühe protsendi jagu.
Krediidiinfo värskelt avaldatud statistikast selgub, et võlgadega ettevõtete osakaal on läbi aegade madalaim – võlgu riigile ehk maksuvõlgadega on 4,6 protsenti ja võlgu teistele ettevõtetele ehk maksehäiretega vaid 3,3 protsenti aktiivselt tegutsevatest ettevõtetest.