Kolmapäeval teatati, et Gazprom vähendas alates 8. septembrist gaasitarneid Poola nafta- ja gaasifirmale PGNiG, vahendab UNIAN.

„Kõige tõenäolisemalt on see seotud praeguse aruteluga Euroopa Liidu uute sanktsioonide üle,“ ütles Poprawa.

Ta juhtis tähelepanu sellele, et Gazprom piirab esimest korda transiiti mitte ainult läbi Ukraina, keda ta on aeg-ajalt ikka süüdistanud transiitgaasi vaheltvõtmises, vaid ka läbi Valgevene. Poprawa sõnul on see seadnud ohtu mitte ainult Ida-Euroopa riigid, mis kannatasid kõige rohkem eelmiste Vene-Ukraina „gaasisõdade“ ajal 2006. ja 2009. aastal, vaid ka Saksamaa, kes saab Jamali gaasitoru kaudu igal aastal umbes 30 miljardit kuupmeetrit gaasi.

„Selles olukorras lasub kogu vastutus tarnete peatamise eest Vene poolel,“ ütles Poprawa.

Poola ekspert väljendas lootust, et Euroopa Liidu riigid ei allu Venemaa šantaažile. Kui sellele šantaažile reageeritakse, võib Venemaa samal moel käitumist jätkata. „See on kõige hullem, mida võiks teha,“ ütles Poprawa.

Samas tunnistas Poprawa, et osa riike, kelle hulgas on Slovakkia ja Ungari, võivad Venemaa surve all loobuda gaasi tagasisuunamisest Ukrainasse. Venemaa võib Poprawa sõnul gaasitarnete vähendamisega Poolasse püüda blokeerida gaasi tagasisuunamist Euroopa Liidust Ukrainasse. Poola gaasitranspordisüsteemil on aga kõige väiksemad võimalused gaasi Ukrainasse tagasisuunamiseks: kuni 1,5 miljardit kuupmeetrit aastas, samas kui Ungaril ja Slovakkial on need võimalused vastavalt neli ja kümme miljardit kuupmeetrit aastas.

Poprawa ei välista, et gaasitarneid Poolale võidi vähendada tehnilistel põhjustel, kuid see on tema hinnangul kõige vähem tõenäoline versioon.

PGNiG teatas kolmapäeval, et pole saanud Gazpromilt mingit seletust gaasitarnete vähenemise kohta.