Teated gaasitarnete vähenemise kohta hakkasid saabuma vahetult enne Euroopa Liidu uute Venemaa-vastaste sanktsioonide jõustumist. Venemaa on viimastel päevadel rääkinud vaenulikust aktsioonist ning ähvardanud asjakohaste meetmete tarvituselevõtuga, kirjutab Kronen Zeitung.

Austrias püüti pudelikaela tehniliste põhjustega seletada. „Üks lähenemine on see, et Venemaal täidetakse hoidlaid ning selle tõttu on saadaval vähem gaasi transiidi, Euroopasse importimise jaoks,“ ütles E-Controli gaasiosakonna juht Bernhard Painz väljaandele Zeit im Bild.

Austria kütusefirma OMV pressiesindaja Robert Lechner ütles raadiojaamale Ö1, et OMV välistab gaasikraani kinnikeeramisel poliitilised tagamaad. Loodetakse, et tulevatel nädalatel leitakse kompromiss.

Lechner kinnitas, et tarned olid ka reedel 10-15 protsenti kokkulepitud kogusest väiksemad. Austria tarbijad ei peaks aga OMV esindaja sõnul muret tundma, sest hoidlad on 90 protsendi ulatuses täis, millest piisab sõltuvalt ilmast kuni aastaks.

Päev varem rahustas austerlasi ka majandusminister Reinhold Mitterlehner, kelle sõnul on Austria kindlustatud, sest gaasihoidlad on peaaegu täis.

Austria naaberriiki Slovakkiasse saabus neljapäeval kümme protsenti vähem gaasi kui tavapäraselt. Poola energiakontsern PGNiG teatas aga neljapäeval, et gaasivool oli 45 protsenti Gazpromiga kokkulepitust väiksem.