Maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm ja peadirektori asetäitja Egon Veermäe kohtusid täna kütusefirma Olerex nõukogu liikme Antti Moppeliga, et arutada kütusevaldkonnas levinud probleemi, kus tarneahelas toimuvad käibemaksupettuse skeemid.

Maksu- ja tolliamet tegi Olerexile koostööettepaneku olla esimeseks kütusemüüjaks, kes esitab maksuhaldurile info oma tarneahela kohta ja saaks seeläbi välistada tarneahelast pettusega tegelevad firmad. Mõlemad osapooled soovivad sobiva koostöövormini jõuda lähitulevikus.

Eesti õliühingu hinnangul jäi riigil mullu kütuseturu maksupettuste tõttu saamata ligi 60 miljonit eurot maksutulu. Kütuseturu suurpetturitega võitlemiseks ning turul korra majja löömiseks tegi õliühing teisipäeval riigile ettepaneku kehtestada kütusefirmadele kontroll kogu tarneahela üle, millega kohustatakse kütuse müügiga tegelevaid ettevõtteid avalikustama kõiki oma tarnijaid.

"Maksu- ja tolliamet igal juhul toetab õliühingu ettepanekut muuta kütuse müügiga tegelevate ettevõtete kogu tarneahel avalikuks," ütles MTA peadirektori asetäitja Egon Veermäe Ärilehele.

Erinevate kütusesektoris levinud maksupetuskeemidega on MTA Veermäe sõnul kursis ja tegeleb nendega aktiivselt.

"Ei saa öelda, et olukord pole muutunud. MTA on aktiivselt tõhustanud oma kontrollitegevust, mille tulemusel on selle aasta esimesel poolaastal kütuseturu käibemaksulaekumine kasvanud ca 27 mln eurot võrreldes eelmise aasta sama perioodiga," märkis Veermäe.

Äripäev kirjutas eelmisel nädalal, et jõuliselt laienev, Eesti suurimaks kütuse jaemüüjaks pürgiv ja riigihangetel võidukas AS Olerex on miljonite eurode eest äritsenud maksupettur Oleg Belokrõloviga.

Belokrõlov on teatavasti mees, kes mõisteti hiljuti süüdi riigilt üle 30 miljoni euro käibemaksu väljapetmises ja selleks kuritegeliku organisatsiooni loomises.