„Põlevkivitööstuse jaoks kriitilise tähtsusega erialasid läheb ülikooli õppima väga vähe noori. Tööstus tegeleb insenerierialade populariseerimisega, samas vaatame juba täna Eestist välja," tunnistas Aleksandrov. „Juristi või ärijuhina peab noor ilmselt aastaid istuma varumeeste pingil. Põlevkivitööstuses pääsevad nutikad noored aga kohe väljakule tegutsema. Inseneride ja tippspetsialistide palgatase võimaldab Ida-Virumaal probleemideta osta kinnisvara ja auto. Ka need argumendid on noortele olulised," tõi Aleksandrov näite.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja Jõhvi esinduse juhataja Margus Ilmjärve sõnul on üheks Ida-Virumaa probleemiks sealt lahkuvad noored. „Põlevkivitööstus annab aga võimaluse noortele tagasi tulla. Noorel spetsialistil on Ida-Virumaal selged konkurentsieelised. Kuigi Ida-Virumaad peetakse sageli tööstusmaastikuks, on siin tegelikult väga vaheldusrikas ja kena elukeskkond, üha arenev kultuuri- ja turismisektor," rääkis Ilmjärv.

Nii Aleksandrov kui Ilmjärv möönsid, et põlevkivitööstuse loodavad töökohad on võrreldes Eesti või piirkonna keskmisega kõrgemalt tasustatud. "Eesti Energia Ida-Virumaa ettevõtete keskmine kuu töötasu on 1445 eurot, mis on ligi 40% kõrgem, kui Ida-Virumaa keskmine palgatase ja 30% kõrgem kui Eesti keskmine. Parimad kaevurid teenivad ka 2000 eurot kuus," rääkis Aleksandrov. „Tänane palgatase on aga osa meie energiajulgeolekust. Kui inimesel on olemas töö, talle makstakse väärilist tasu, ei ole tal ka huvi otsida tööd välisriigist," sõnas Aleksandrov.