Euroopa majandus kasvab endiselt aeglaselt, ebastabiilsust lisab mure Ukraina pärast," ütles rahandusminister Jürgen Ligi. „Tähtis on jääda kokkulepitud töötavate reeglite juurde - igal riigil tuleb täita eelarvepoliitika eesmärke ning leida võimalused aidata erasektor kiiremale kasvule."                                                            

Euroopa Komisjoni, Euroopa Keskpanga ja finantssektori järelevalveasutuste hinnangul pole ELi majanduse taastumine toimunud vastavalt ootustele, mis mõjutab ka finantsstabiilsuse olukorda. Oluline välisrisk on geopoliitiliste pingete kasv, mis võib vähendada kaubavahetust, tõsta naftahindu ning õõnestada tarbijate ja investorite kindlustunnet ja selle kaudu majanduskasvu taastumist. Riskide maandamiseks on tähtis, et riigid täidaksid seatud eelarvepoliitika eesmärke ning liiguksid tulemuslikult edasi pangandusliidu rakendamisega.                                                                                                                           

Tänasel majanduskasvu rahastamisvõimaluste arutelul rõhutasid ministrid vajadust parandada väikese ja keskmise suurusega ettevõtete olukorda, suurendada infrastruktuuri finantseerimist ning kaasata rohkem erakapitali ja kasutada finantsinstrumente.

Eilsel euroala kogunemisel said rahandusministrid ülevaate Küprose ja Kreeka olukorrast ning toetasid Iirimaa plaani maksta tähtajast varem tagasi Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) abilaen. Räägiti ka tööjõumaksude alandamisest, milleks riigid lubasid teha ühiseid jõupingutusi.

Lisaks rääkisid rahandusministrid eile ja täna pangandusliidu seisust. Pangandusliidu esimene osa, ühtne pangandusjärelevalve hakkab tööle juba vähem kui kahe kuu pärast, 4. novembril. Enne seda avaldab Euroopa Keskpank (EKP) oktoobri keskel pankade põhjaliku hindamise tulemused. Ühtsele järelevalvele järgneb ühtne kriisilahendusmehhanism, mille tehnilise lahenduse välja töötamine praegu käib.

Ministrite lõunalaua teemaks oli Euroopa ühise töötuskindlustuse võimalikkus. Eesti on seisukohal, et taoliste skeemide jaoks ELis on vaja lisaanalüüsi.

Ministrid leppisid kokku ka G20 keskpankade juhtide ja rahandusministrite kohtumise seisukohad ning arutasid IMFi ja Maailmapanga aastakoosoleku teemasid.

Lisaks ELi koosolekutele leidis eile aset 11. Aasia ja Euroopa rahandusministrite kohtumine, kus räägiti koostöövõimalustest finantsvaldkonna reguleerimisel ja majandusarengust.