„Meel on raske. Oleksime tahtnud valitsuses jätkata, oleme pidanud tööd valitsuses väärtuslikuks,“ ütles Soome roheliste juht, keskkonnaminister Ville Niinistö valitsuse istungi järel ajakirjanikele, vahendab Helsingin Sanomat. „Asi on niisugune, et meil ei ole siin läbirääkimisruumi.“

Rohelistel on Soome valitsuses kaks ministrit, lisaks Niinistöle arenguminister Pekka Haavisto.

Peaminister Alexander Stubbi sõnul tehakse otsused uute ministrite kohta järgmisel nädalal.

„Tahaksin roheliste erakonda tänada. Nad on olnud hea ja õiglane valitsuspartner, on olnud hea valitsuses koostööd teha,“ ütles Stubb. „Lahkuminek toimus konstruktiivses vaimus.“

Stubb püüdis hajutada muret Fennovoimale reaktori tarniva Vene aatomienergiakorporatsiooni Rosatom pärast. Rosatom on 34 protsendilise osalusega ka tuumajaama suuromanik.

„Ma tahan rõhutada, et Fennovoima liigub edasi Soome seaduste järgi, Soome omanduses ja Soome operaatoritega,“ ütles Stubb.

Fennovoima põhimõttelise otsusega on seotud tingimus, mille järgi peab Fennovoima enne ehitusloa andmist järgmisel suvel tagama, et on vähemalt 60 protsendi ulatuses Soome omanduses.

Uut põhimõttelist otsust Fennovoima tuumajaama kohta vajati eelkõige seetõttu, et reaktori tarnija on vahetunud ja suurus kahanenud. Varem oli reaktori tarnija Saksa E.ON, nüüd aga Vene Rosatom.