Sotsiaaldemokraadid esitasid plaani tõsta alampalka igal aastal ligi 20 protsenti nii, et see tõuseks praeguselt 355 eurolt 2019. aastaks 800 euroni.

Peaministri sõnul on selles küsimuses mitu poolt. "Ühelt poolt palgakasv inimeste heaolu kasvuks on kindlasti õige suund. Reformierakond on inimeste sissetulekute kasvu soodustavat poliitikat ajanud väga pikka aega ja kindlasti me jätkame sellega. Samas me teame väga hästi, et palgad saavad jätkustuutlikult kasvada üksnes siis kui on majanduskasv ja just see on kõige parem viis inimeste sissetulekute suurendamiseks," kommenteeris Rõivas neljapäevasel pressikonverentsil.

Peaaegu ainus viis, mida riik saab teha on Rõivase hinnangul ajada sellist poliitikat, mis majanduskasvu soodustab. "Kui asi oleks nii lihtne, et käsukorras oleks võimalik kõikidel palkasid tõsta, siis võiks selle lati veel mitu korda kõrgemale seada. Küllap siis oleks kõik õnnelikud," lisas ta.

"Me teame, et päris elus asjad nii ei käi. Samas miinimumpalga tõus on alati administratiivne otsus ja miinimumpalk, kui me vaatame ka seda aastat ja järgmist aastat, siis see kasvab oluliselt kiiremini kui palgad keskmiselt," märkis peaminister. "Sel ja järgmisel aastal kokku kuskil 22 protsenti."

"Ma arvan, et see on iseenesest õige, et miinimumpalk sellises tempos kasvab. Selline tempo on olnud ametiühingute ja tööandjate kokkulepe ja nagu me teame siis valitsusel ja poliitikutel on siin kokkuleppe kinnitaja roll," selgitas peaminister.

"Tööandjad on juba öelnud, et see valimiskampaania kontekstis välja öeldud number on nende jaoks liiga kiire kasv.Kindlasti tuleb ka nende arvamust austada," lisas Rõivas.

Rõivase hinnangul sotside ettepanek diskussiooni alustamiseks siiski sobib,aga Reformierakonnalt mingit ülepakkumist oodata ei maksa. "Küll aga võib olla päris kindel, et Reformierakond käib välja omad ettepanekud, et vastata nendele väljakutsetele, mis meie hinnangul majanduses on," kinnitas peaminister. "Kuidas kasvatata tootlikkust, kuidas reaalselt kõikide inimeste, mitte ainult kõige madalamapalgaliste, aga ka kõikide ülejäänute, sissetulekuid tõsta."

"Võib olla päris kindel, et see ettepanek saab olema vastutustundlik, realistlik, ja mis kõige tähtsam, see peab olema ka praktikas elluviidav. Me töötame selle nimel, et jätakata valitsuses, võtta vastutus ja viia asjad ka ellu," rõhutas Rõivas.

Tööandjate keskliidu juhataja Toomas Tamsar on välja öelnud, et ei pea sotside plaani realistlikuks ning mõistlik alampalga tõus aastas tuntava majanduskasvu ajal oleks umbes kümme protsenti.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles ERRi uudisteportaalile sotsiaaldemokraatide alampalga tõstmise ideed kommenteerides, et kuigi palgatõus on vajalik, ei tohi erakonnad selleks tempot dikteerida, kuna see võib tema sõnul viia töökohtade kadumiseni.