Sven Sester ütles Delfile, et rahandusministeeriumil võttis seadusega ette nähtud viie tööpäeva asemel ligi kaks nädalat, et vastata teabenõudele, milles ta soovis näha ministeeriumi arvestusi madalapalgaliste maksuvabastuse rakendamise kulude kohta.

"Need arvutused olid nii peaministri kui ka rahandusministri väitel olemas juba enne teabenõude esitamist," ütles Sester. "Ministeeriumi poolt mulle eile saadetud vastus paraku avalikkusele esitletud numbrite arvutuskäiku ei sisalda."

Sester saatis ministeeriumisse täna uue teabenõude sooviga endiselt saada rahandusministeeriumist sisulisi vastuseid koos arvutuskäikudega, mis annab võimaluse analüüsida algandmetele tuginevaid rahandusministeeriumi arvutusi.

Sester palub ministeeriumil esitada tuluprotsentide lõikes maksuvabastuse kasutajate arv, maksuvabastuse keskmine suurus ja maksuvabastuse rahaline mõju.

Samuti palub ta esitada arvestus selle kohta, kuidas ja milliste tegelike andmete alusel on leitud isikute arv, kes täielikult või osaliselt ei saa maksuvabastust ära kasutada, sest isiku kogutulu ja kehtivate maksuvabastuste vahe on väiksem kui talle IRLi ettepanekuga laienev täiendav madalapalgalise maksuvabastus.

Muuhulgas pärib Sester, kuidas on ministeerium leidnud pensionäridele laieneva maksuvaba tulu ja ühisdeklaratsioonide kasutamise mõju.

IRLi madalapalgaliste tulumaksuvabastuse rahaline maksumus on ligikaudu 120 miljonit eurot. Peaminister ja rahandusminister on aga rahandusministeeriumi arvutuste tuginedes väitnud, et 250 miljonit eurot.

Nende viimaste arvutustega Sester nüüd tutvuda soovibki, kuid ministeeriumi teabenõudele viivitamise pärast kahtleb, kas need tegelikkuses üldse ongi tehtud või tahetakse neid mingil põhjusel varjata.

IRL on maksuametist saadud andmete kohaselt leidnud, et Eestis on ligikaudu 335 000 inimest, kes teenivad 154 kuni 846 eurot. Võttes arvesse erinevad maksusoodustused, on keskmine maksutulu inimese kohta 35 eurot kuus. Seega saab madalapalgaliste tulumaksuvabastuse maksimaalne maksumus olla 140 miljonit eurot.

IRL prognoosib, et hinnanguliselt 15 protsenti maksuvabastustest jääb erinevatel põhjusel kasutamata ning seega ongi madalapalgaliste tulumaksuvabastuse rahaline maht ligikaudu 120 miljonit eurot.